Samenwerking Havenbedrijf Amsterdam en Eneco voor verduurzaming havengebied

Eneco en Havenbedrijf Amsterdam en Eneco gaan samenwerken op het gebied van onderzoek, kennisuitbreiding en gezamenlijke projecten in het Amsterdamse havengebied.

Trefwoorden: #biomassa, #duurzaamheid, #Eneco, #Eneco WindLab, #energie-infrastructuur, #energiebesparing, #Havenbedrijf Amsterdam, #strategische samenwerking, #windmolen, #zonne-energie

Lees verder

nieuws

( Foto: Voventurestm - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.NL - Het eerste concrete resultaat van deze samenwerking is de vestiging van het Eneco WindLab in het Westelijk Havengebied, vlakbij Ruigoord.

Leerlingen van groep 7, 8 en brugklassers maken hier kennis met windmolens en windenergie. In het lab ontwerpen leerlingen een eigen windmolen; voeren er windproeven uit en nemen een kijkje in een echte windmolen die vlakbij staat.

In het Westelijk Havengebied zijn 9 molens van 3 MW in bedrijf. Het WindLab is vanaf vandaag vier dagen per week open en de lessen zijn gratis te volgen.

Komende zomer starten de twee partners met de aanleg van bijzondere verlichting op een stuk fietspad door het Atlaspark. De straatlantaarns hebben voor hun dynamische LED-lampen namelijk helemaal geen stroom meer nodig van het net.

De elektriciteit komt enkel en alleen van nabij te plaatsen zonnepanelen en een kleine windmolen. Ze laden een batterij op en middels een eigen net worden de straatlantaarns van energie voorzien. Een volledig adaptief systeem en uniek in Nederland.

Een ander innovatie is dat de zonnepanelen met de zon mee bewegen en drijven op het water. Dat laatste is een nieuwe techniek, die nog maar zelden is gebruikt maar veel potentie heeft. In het pilootproject worden de mogelijkheden onderzocht, zodat het in de toekomst op grote schaal kan worden toegepast.

Deze strategische samenwerking wordt aangegaan voor 5 jaar. Naast windenergie en zonnestroom spitst de samenwerking zich toe op deelgebieden energiebesparing, biomassa en energie-infrastructuur.