Pfizer investeert miljoenen in Nederlandse farmaceut

De Amerikaanse farmareus telt 87,5 miljoen dollar neer voor aandelen in het in Bunnik gevestigde AM Pharma, omdat het een baanbrekend niermedicijn heeft ontwikkeld.

Trefwoorden: #AM Pharma, #dialyse, #medicijn, #nierfalen, #Pfizer, #ziekenhuisopname

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - AM Pharma voert momenteel een studie uit naar de productie van hun medicijn tegen acuut nierfalen.

Als deze studie positief uitpakt, koopt Pfizer ook de resterende aandelen van het bedrijf. De Amerikaanse farmareus is bereid hiervoor ruim 500 miljoen dollar neer te tellen. Hiermee krijgen zij het recht om het medicijn op de markt te brengen.

Wereldwijd zijn er 2 miljoen mensen die lijden aan acuut nierfalen, waarbij 15% tot 30% van de patiënten overlijdt. De enige remedie nu zijn dialyse behandelingen die vaak gepaard gaan met langdurige, en dus kostbare, ziekenhuisopnames.

AM Pharma werd opgericht in 2001 door Ewald Keijser als spin-off van de VU. In 2010 meldde het bedrijf bezig te zijn met de ontwikkeling van alkalische fosfatase als remedie voor acuut nierfalen. Maar de productiemethode van AM Pharma was niet geschikt voor grotere hoeveelheden.

Daarom stapte het bedrijf over naar een andere manier van produceren, met gebruikmaking van genetische manipulatie.

Verschillende investeerders hielpen het bedrijf bij de financiering voor het ontwikkelen van een andere productielijn. Dit bedrag lag rond de 67,5 miljoen dollar en is onder meer afkomstig van Gilde en Forbion, het voormalige farma-investeringsvehikel van ABN Amro. AM Pharma uit Bunnik heeft 14 medewerkers.

Alkalisch fosfatase is waarschijnlijk niet alleen geschikt als medicijn tegen acuut nierfalen, maar ook bij andere inflammatoire aandoeningen zoals colitis ulcerosa, een darmaandoening.

De mogelijke omzet van de nieuwe behandeling tegen acuut nierfalen wordt geschat op 2 miljard dollar op jaarbasis.