StartupDelta wil meer startende bedrijven in Nederland

Sinds enkele maanden werkt deze organisatie in opdracht van het kabinet aan het optimale klimaat voor innovatieve en duurzame bedrijvigheid.

Trefwoorden: #de Kamer van Koophandel, #ministerie van Economische Zaken, #Neelie Kroes, #Netherlands Foreign Investment Agency, #RVO, #Sigrid Johannisse, #start-ups, #startende bedrijven, #StartupDelta

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sebastiaan ter Burg - Wikimedia Commons - Neelie Kroes )

ENGINEERINGNET.NL - Om het voor start-ups aantrekkelijker te maken in Nederland, is begin 2015 StartupDelta opgericht.

Neelie Kroes geeft invulling aan de plannen, samen met directeur Sigrid Johannisse. "We geven onszelf anderhalf jaar om ervoor te zorgen dat Nederland tot de beste start-up-ecosystemen van Europa kan behoren", zegt Johannisse.

Johannisse is overtuigt van haar missie. "De potentie van Nederland is groot. Kijk naar het talent dat hier rondloopt, de ICT-infrastructuur, de internationale oriëntatie en de financiële middelen. Wij agenderen wat nodig is om een beter economisch systeem voor start-ups te creëren.

De acties en de verantwoordelijkheid daarvoor leggen we meteen bij de betrokkenen. En we zorgen dat partijen meer gaan samenwerken. Koppel je bijvoorbeeld de innovatieve hubs in Nederland aan elkaar, zoals rond Eindhoven, Wageningen, Amsterdam en Twente, dan krijg je de sterkste innovatieve regio van Europa."

StartupDelta richt zich niet alleen op de start-ups zelf. "Er moet ook een samenwerking ontstaan met grote bedrijven" zegt Johannisse. "Zij kunnen een belangrijke eerste klant zijn van start-ups en de ontwikkeling van innovaties verder faciliteren. Daarnaast kunnen kennisinstellingen hun expertise ter beschikking stellen. En venture capitalists zorgen voor de nodige investeringen."

Al deze partijen wil StartupDelta betrekken bij haar activiteiten. Daarvan staan de nodige op stapel. Zo wordt onder andere gewerkt aan een webportal, een groeifonds en een evenement, het StartupFest, voor start-ups.

Daarnaast zet StartupDelta zich in om Nederland als start-up-ecosysteem te profileren, bijvoorbeeld met een team van kopstukken uit de zakenwereld en missies naar Noord-Amerika en Azië.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is betrokken bij StartupDelta door kennis te leveren en de organisatie te ondersteunen. Verder speelt ook het Netherlands Foreign Investment Agency, de Kamer van Koophandel en het ministerie van Economische Zaken een belangrijke rol.