VCB wil sloop en recyclage aanzwengelen

De recyclage van bouw- en slooppuin is in Vlaanderen een succes. In 2014 werden bijna 13 miljoen ton gerecycleerde granulaten geproduceerd.

Trefwoorden: #bouwpuin, #gerecycleerde granulaten, #recyclage, #recyclagebedrijven, #slooppuin, #slopen, #slopers, #VCB, #Vlaamse Confederatie Bouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal sloopvergunningen voor woningen is de laatste jaren ongeveer verdubbeld.

Maar in 2014 vertraagde de groei, blijkt uit een enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) bij slopers en recyclagebedrijven. Slechts 25% zag vorig jaar de sloopactiviteit toenemen en voor dit jaar denkt amper 21% aan een toename.

De VCB pleit dan ook voor maatregelen om grondige renovaties, sloop en vervangende nieuwbouw te stimuleren en zo ook de recyclage te bevorderen.


ACHTERGROND
Heel wat oudere woningen en niet-woongebouwen kunnen niet energiezuiniger worden gemaakt tegen een redelijke prijs. Afbraak en vervangende energiezuinige nieuwbouw dringen zich op, stelt de VCB.

De overheid moet dit stimuleren, bijvoorbeeld door op de combinatie van afbraak en vervangende nieuwbouw een BTW-tarief van 6% toe te passen in heel Vlaanderen en niet alleen in de grotere steden.