Koud water uit Indische Oceaan moet Frans departement koelen

Engie, het vroegere GDF Suez, en zijn dochterbedrijf Climespace willen nog dit jaar starten met een project voor de levering van koelte op het eiland Réunion.

Trefwoorden: #Climespace, #dochterbedrijf, #elektriciteitsproductie, #Engie, #GDF Suez, #Indische oceaan, #levering van koelte, #Madagascar, #Réunion

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engie )

ENGINEERINGNET - – Engie en zijn dochter Climespace willen nog dit jaar starten met een project voor de levering van koelte voor een vijftigtal grote openbare en privégebouwen in twee gemeenten op het eiland Réunion. Bron van die koelte is het diepe water van de Indische Oceaan.

Réunion ligt in die oceaan, ten oosten van Madagascar. Het eiland is een Frans departement en maakt als dusdanig ook deel uit van de Europese Unie. Momenteel is Réunion voor twee derde van zijn elektriciteitsproductie afhankelijk van steenkool en stookolie.

Het koeltenet kan dit gedeeltelijk vervangen door een lokale, permanent beschikbare bron van duurzame energie. Het gebruik koud water uit de nabij het eiland diepe oceaan moet een capaciteit van ongeveer 40 MW vervangen, die nu wordt gebruikt voor de klimatisatie van gebouwen.

Daarbij onder meer de internationale luchthaven en een toekomstige centrale winkelomgeving in Saint-Denis.
Kenmerkend voor de geografische omgeving van Réunion is de grote diepte van de oceaan vlakbij de kust. Dit maakt het mogelijk op een diepte van 1.000 m water met een temperatuur van 5° C op te pompen, op hooguit 6 km uit de kust.

Via warmtewisselaars moet dit zeewater een circuit met zoet water koelen. Engie Suez wil dit koele water aanvankelijk aanbieden tegen een prijs vergelijkbaar met die van traditionele elektrische klimatisatie, maar wanneer de stroomprijzen op termijn stijgen, zal het koeltenet prijsvoordeliger worden.


ACHTERGROND
De aanleg van het koeltenet zal ongeveer EUR 150 mln kosten. De werken zullen naar schatting ongeveer anderhalf jaar duren. Zowel de Europese Unie als Ademe, de Franse organisatie ter ondersteuning van duurzame energie, zijn om verzocht om 58% van die investeringskosten op zich te nemen. Er wordt ook gestreefd naar samenwerking met lokale KMO.

Het koeltenet moet de lokale energiefacturen op lange termijn flink beperken. De aanleg ervan zal vier jaar lang een honderdtal arbeidsplaatsen opleveren.

Op piekmomenten kunnen er zelfs 400 mensen aan het werk zijn. Het gebruikte systeem, 'sea water air conditionned' (Swac) wordt al gebruikt door een hotel in Bora-Bora (Polynesië) en op Hawaii, zij het op een veel bescheidener schaal.