GlobalYeast opgericht voor productie hoogwaardige industriële giststammen

VIB en een Braziliaanse investerings- en participatiemaatschappij hebben de oprichting van GlobalYeast aangekondigd. Dit nieuwe bedrijf gaat hoogwaardige industriële giststammen produceren.

Trefwoorden: #bio-ethonal, #Braziliaans investeringsfonds, #gistproductie, #Globalyeast, #hoogwaardige industriële giststammen, #Johan Thevelein, #Marcelo do Amaral, #participatiefonds, #VIB

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE - GlobalYeast heeft in totaal 6,25 miljoen euro opgehaald bij een beleggings­consortium dat wordt gevormd door een Braziliaans durfkapitaalfonds (Performa Investimentos), twee Belgische fondsen (Gemma Frisius en SOFI) en VIB, en zal zich gaan richten op de Braziliaanse markt en grote concerns wereldwijd.

Gisten worden gebruikt voor de productie van bio-ethanol uit afvalstromen. Tot voor kort bestonden er nog een aantal belangrijke obstakels die een efficiënte productie van bio-ethanol onmogelijk maakten.

Eén hiervan was het feit dat geen enkele giststam in staat was om de totale hoeveelheid suikers uit de cellulose-biomassa om te zetten in ethanol.

Het Johan Thevelein-lab (VIB/KU Leuven) is erin geslaagd via genetic engineering giststammen te produceren die in staat zijn C5-suikers te fermenteren uit geconcentreerde en niet-gedetoxificeerde stammen.

GlobalYeast is gebaseerd op het wetenschappelijke en technologische platform van professor Johan Thevelein (VIB/KU Leuven) en gaat gepatenteerde, hoogwaarde giststammen op de markt brengen, in combinatie met hulpmiddelen voor het bewaken en sturen van het fermentatieproces voor tweede- en eerste-generatie bio-ethanol en voor de groene chemiesector.

Met deze complete serie producten en diensten gaat het bedrijf klanten helpen om de productie te verbeteren en de productiekosten terug te brengen.

Het directieteam zetelt zowel in België, in de vestiging van de Bio-incubator in Leuven, als in Rio de Janeiro in Brazilië, en geeft leiding aan de bedrijfsontwikkelingen en de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten.

Het directieteam zal worden geleid door doctor Marcelo do Amaral, een bedrijfswetenschapper met uitgebreide ervaring in het bedrijfsleven, de academische wereld en in consultancy.

Wetenschappelijk grondlegger professor Johan Thevelein wordt Chief Scientific Officer (CSO) van GlobalYeast en gaat leiding geven aan alle onderzoeksactiviteiten en de continue ontwikkeling en verbetering van het technologische platform.


(bron en foto: VIB - Johan Thevelein)