Levensreddende app ’EVapp’ krijgt ondersteuning van iMinds

‘Emergency Volunteer Application’ (EVapp) onderzoekt hoe we er met hedendaagse technologie voor kunnen zorgen dat mensen in nood sneller hulp kunnen krijgen.

Trefwoorden: #AED, #eerste hulp, #EVapp, #hulpdiensten, #ICT, #iMinds, #iStart, #smartphone applicatie, #start-up, #student-ondernemer, #UGent, #Universiteit Gent, #vrijwilligers

Lees verder

nieuws

( Foto: screen YouTube - EVapp )

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat hier om een gratis smartphone applicatie, die vrijwilligers verwittigt van noodgevallen in hun onmiddellijke omgeving.

Een groep studenten van de universiteit Gent is er met dit ambitieuze project in geslaagd om ondersteuning te verkrijgen van het digitale onderzoekscentrum iMinds.

EVapp is immers geselecteerd voor het iStart.light programma, waarmee het onderzoekscentrum training en coaching aan studenten en net afgestudeerden aanbiedt, zodat zij hun project kunnen uitbouwen tot een echte start-up.

Bedoeling van de app is om de tijd tussen een noodoproep en de aankomst van de hulpdiensten te overbruggen, want bij een noodgeval wacht men nu gemiddeld 8 minuten op een ambulance.

De app spoort professionele vrijwilligers op, bijvoorbeeld artsen of verplegers, door middel van geolocating. Bij een noodgeval (bvb. een hartaanval) kan een gebruiker van de app door op de alarmknop te drukken automatisch 112 bellen en het systeem van vrijwilligers activeren.

Vrijwilligers die in de buurt en beschikbaar zijn kunnen dan een oproep negeren of accepteren. Indien zij accepteren, ontvangen ze de locatie van het noodgeval om zo binnen enkele minuten EHBO toe te dienen.

Zij kunnen via de app ook checken of er zich een AED (defibrillator) in de buurt bevindt.

De eerste versie is klaar, maar deze moet nu nog uitgebreid getest worden. Ten laatste tegen eind 2015 verwachten de student-ondernemers een werkende applicatie te hebben.

Het team hoopt ook dat de vzw EVapp zal kunnen rekenen op steun van de overheid. Zo willen ze samen met de vele partners die nu al verzameld werden, zoals de Belgische Cardiologische Liga (BCL), van deze levensreddende app een realiteit te maken.

Er is ook interesse uit het buitenland voor de software, die ontwikkeld wordt door hun bvba: Prior-IT.


Video: