Voorstelling ‘slimmere’ versie Hibbot-revalidatierobot

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL stellen op de ‘Biomedica Summit 2015’ een ‘slimmere’ versie van de revalidatierobot Hibbot voor.

Trefwoorden: #Biomedica Summit, #Hibbot, #Hogeschool PXL, #Medical Robots, #rapid prototyping, #revalidatierobot, #robot, #UHasselt, #zorgrobot

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - Dirk Wenmakers, de vorige versie )

ENGINEERINGNET.BE - De Hibbot is slechts een van de vele nieuwe producten en ideeën, die op de Innovatiemarkt van het lifesciencescongres Biomedica (2-3 juni) in C-Mine worden voorgesteld.

Prof. dr. ir. Ronald Thoelen (UHasselt): “Een eerdere versie van de Hibbot werd eind 2014 voorgesteld, maar via een proces van rapid prototyping hebben we de robot met sensoren uitgerust”.

De Hibbot is een (revalidatie)robot die kinderen met een hersenletsel ondersteunt bij het rechtstaan én die hen vrij laat bewegen.

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL hebben de robot ‘slimmer’ gemaakt.

Thoelen: “We hebben extra sensoren aangebracht die de progressie van kinderen kunnen opvolgen. De data worden naar de cloud gestuurd, zodat kinesisten de gegevens kunnen raadplegen en de patiëntjes een revalidatie op maat kunnen bieden”.

De sensoren meten de snelheid van stappen, de stapgrootte en de houding van de romp van het kind. Daarnaast worden ook de voeten tijdens het gebruik van de Hibbot gefilmd.

De slimmere Hibbot werd, in samenwerking met zorgproeftuin CareVille, getest door patiënten.


Over Biomedica
De Biomedica Summit 2015 brengt onderzoekers, ondernemers, patiënten en zorggebruikers samen rond het thema ‘Health Innovations’ en dit tijdens een waaier van lezingen, sessies en debatten.

Biomedica wordt om beurten georganiseerd door Nederland (Maastricht University en TU/Eindhoven), Duitsland (RWTH Aachen University en Forschungscentrum Jülich) en België (UHasselt en ULg).

Deze (negende) editie wordt georganiseerd door LifeTechLimburg/UHasselt.