CMS en LHCb experimenten onthullen verval nieuw zeldzaam deeltje

In een Nature-artikel beschrijven wetenschappers twee experimenten op CERN waar uit de eerste waarneming van het zeer zeldzame verval van het B0s deeltje in twee muon deeltjes blijkt.

Trefwoorden: #B0s deeltje, #CERN, #CMS-experiment, #Large Hadron Collider, #LHC, #LHCb-experiment, #muon deeltje, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Het Standaard Model, de theorie die het beste de wereld van de deeltjes verklaart, voorspelt dat dit zeldzame subatomaire proces ongeveer vier op een miljard keer voorkomt.

Sommige theorieën die verder gaan dan het Standaard Model, zoals bepaalde versies van supersymmetrie, voorspellen dat het deeltje veel vaker naar muon deeltjes zou kunnen vervallen.

Tot op heden was het nog nooit gezien, en dit deeltjesverval is zo zeldzaam dat de data van geen enkel experiment toereikend was om de ontdekking mogelijk te maken.

De analyse is gebaseerd op gegevens waargenomen door de LHCb en CMS experimenten bij de Large Hadron Collider (LHC) in 2011 en 2012.

Het CMS-experiment bij de LHC te CERN is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van 193 instituten, waaronder 6 Belgische universiteiten, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Université Catholique de Louvain, de Université Libre de Bruxelles, de Université de Mons en Vrije Universiteit Brussel.