Proefreactor wint elektriciteit uit rioolwater (+video)

De nieuwe waterzuiveringstechniek laat bacteriën op kleine korrels groeien die elektronen produceren, waarna deze zijn af te tappen in een speciale cel om zo elektra te genereren.

Trefwoorden: #elektriciteit uit rioolwater, #energiecentrales, #Proefreactor, #Wageningen Universiteit, #Waterzuiveringsinstallaties

Lees verder

research

( Foto: Annabel - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.NL - De eerste testen tonen aan dat deze techniek werkt. Waterzuiveringsinstallaties kunnen daardoor in de toekomst veranderen in kleine energiecentrales.

Onderzoekster Annemiek ter Heijne van de Wageningen Universiteit ontwikkelt een nieuw type waterzuivering waarbij bacteriën op kleine korrels groeien en het water zuiveren. Groeiende bacteriën produceren elektronen.

De korrels werken als kleine oplaadbare batterijtjes die de elektronen opslaan. Door de lading af te tappen in een speciale cel, kun je elektriciteit winnen uit rioolwater.

Ter Heijne publiceerde onlangs het eerste bewijs dat de nieuwe methode werkt. Een proefreactor leverde stroom. Voorlopig nog weinig, maar in de toekomst kan het nieuwe systeem veel elektriciteit winnen, blijkt uit metingen.

De korrels slaan veel elektrische lading op, maar de winning is nog niet efficiënt, zegt Ter Heijne. Als alle lading verzameld kan worden, zou de nieuwe techniek meer energie opleveren dan bestaande methoden, zoals anaerobe vergisting, waarin bacteriën slib omzetten in biogas.

Ter Heijne gebruikt in haar reactor korrels van actief koolstof, ook bekend als Norit. De korrels zitten vol microscopisch kleine holtes en bieden zo een groot oppervlak voor bacteriën om op te groeien.

Eén korreltje van ongeveer 2 millimeter, biedt een groeioppervlak van ongeveer drie vierkante meter. De korrels zijn ook nog eens goedkoop.

Ter Heijne wil de komende jaren onderzoeken hoe de elektrische lading beter afgetapt kan worden.

‘Het zuiveren van rioolwater kost nu nog veel energie. Als het lukt om de elektrische lading efficiënt te oogsten, kunnen we er voor zorgen dat waterzuivering juist energie gaat opleveren.’