Gemeenten zien wateroverlast als dringendste klimaatprobleem

Uit de nieuwe Gemeentelijke Barometer blijkt dat 83% van de Nederlandse gemeenten wateroverlast door hevige neerslag als het meest urgente klimaatprobleem ziet.

Trefwoorden: #gemeente, #Gemeentelijk Barometer, #klimaatprobleem, #RoyalHaskoningDHV, #SER-Energieakkoord, #Vereniging van Nederlandse Gemeenten, #wateroverlast

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Royal HaskoningDHV )

ENGINEERINGNET.NL - Meer dan de helft van de gemeenten verwacht de komende jaren een toename van klimaatproblemen.

Om de overlast van regenwater te beperken geeft 8 op de 10 gemeenten aan dat de rioolheffing hierdoor kan stijgen.

De Gemeentelijke Barometer is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat gemeenten inzicht geeft in de laatste trends, knelpunten en ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving.

De editie van 2015 gaat extra in op het thema water en klimaatadaptatie. Aan de barometer deden 185 gemeenten mee.

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar op Prinsjesdag samen met andere overheden de Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie ondertekend. Daarin is de ambitie uitgesproken dat Nederland in 2050 zo klimaatbestendig en waterrobuust mogelijk is ingericht.

72% van de gemeenten heeft inmiddels concrete doelen opgesteld om dat te bereiken. 90% van de gemeenten heeft in beeld wat kwetsbare objecten en locaties zijn van hemelwateroverlast.

Wim Kuijken, Deltacommissaris: ‘Een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van ons land is een van de grootste uitdagingen waar het Deltaprogramma voor staat. Dat vraagt inspanning van alle partijen.’

De gemeenten willen wateroverlast vooral te lijf gaan bij nieuwbouw en herinrichting van de openbare ruimte. Dat kan door bij ruimtelijke ordening expliciet rekening te houden met klimaatadaptieve maatregelen, bijvoorbeeld door gebieden aan te wijzen waar hemelwater tijdelijk naar toe kan stromen.

56% maakt extra budget vrij voor dergelijke maatregelen. Acht op de tien gemeenten vindt bijvoorbeeld dat de rioolheffing mag stijgen om maatregelen tegen wateroverlast te bekostigen. 14% van deze gemeenten vindt een stijging van meer dan 10% acceptabel.

Om het overtollige regenwater op te vangen werken gemeenten actief samen met andere partners uit de waterketen, zoals drinkwaterbedrijven en waterschappen.

Nu werkt 75% van de gemeenten nauw samen met partners, vorig jaar was dat nog 49%.

De belangrijkste drijfveer daarvoor is kostenbesparing. Kennisontwikkeling en lagere lasten zijn de belangrijkste resultaten van de samenwerking.

Naast het thema ‘water’ richt de Gemeentelijke Barometer zich ook op de uitvoering van het SER-Energieakkoord. Doelstellingen van het akkoord krijgen steeds meer voet aan de grond bij de gemeenten.

Terwijl in 2014 de organisatorische uitwerking centraal stond, is in 2015 de aandacht verschoven naar de realisatie van lokale duurzame energiedoelstellingen.

80% van de gemeenten heeft heldere doelstellingen geformuleerd. Gemeenten worstelen nog wel met de consequenties van het Energieakkoord op hun personele capaciteit, financiële middelen en beleidskaders, maar zijn tegelijk beter voorbereid op vragen en initiatieven rond energiebesparing en duurzame energie.

In de samenwerking met andere stakeholders stimuleren gemeenten voornamelijk een goede marktwerking tussen aanbieders en afnemers.

De inzet van eigen gemeentelijke financiële instrumenten ligt minder voor de hand, los van de beschikbaarheid van lokale publieke gelden.


Op de foto:
Pascal Lamberigts (adviesgroephoofd Royal HaskoningDHV) en Kees Jan de Vet (lid directieraad VNG) bieden Wim Kuijken (Deltacommissaris) het eerste exemplaar aan van de onderzoeksrapportage.


De 'Gemeentelijke Barometer van de Fysieke Leefomgeving' is een publicatie van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).