Brussels gewest heeft veel te winnen met open data

Het volledig openstellen van overheidsinformatie kan de Brusselse economie 180 miljoen euro en 1500 nieuwe jobs opleveren. Dat blijkt uit een berekening van technologiefederatie Agoria.

Trefwoorden: #Agoria, #Brussels Gewest, #economie, #jobs, #mobiliteit, #open data, #technologiebedrijven

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia - satellietfoto Brussel )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens Agoria heeft het Brussels gewest al enkele stappen gezet om open data te promoten, maar er blijven nog enkele pijnpunten bestaan.

Europa moedigt het openstellen van overheidsdata aan: de lidstaten en bevoegde regio’s moeten voor 18 juli de zogenaamde PSI-richtlijn (Public Sector Information) die open data promoot, omzetten.

Doel van dit alles is informatie waarover de overheden beschikken voor commerciële of niet-commerciële doeleinden te gebruiken.

Steden als Amsterdam, Dublin, Kopenhagen, Londen of bijvoorbeeld Santander stellen nu al ontzettend veel overheidsdata ter beschikking en groeperen ze in een internetportal voor overheidsdata.

Agoria vraagt dat het Brussels gewest dit voorbeeld volgt.

“Een smart city heeft nood aan open data,” zegt Floriane de Kerchove, directeur van Agoria Brussel.

“Open data zijn de grondstof van succesvolle start-ups en bestaande technologiebedrijven. In Brussel leveren open data heel wat economisch potentieel voor nieuwe toepassingen rond mobiliteit, toerisme, financiële diensten, GEO-ICT, bewaking en bouw. Maar ook de overheid kan er heel wat voordeel uit halen.”

Het gewest heeft al één site waar de data van enkele gewestadministraties op terug te vinden zijn. Maar daarnaast hebben andere belangrijke overheden en administraties als de stad Brussel of de MIVB aparte websites.

Bovendien zijn er nog heel wat administraties die nog niet mee werken of slechts beperkt data open stellen.

Deze open data moeten snel, betrouwbaar en in een juist formaat beschikbaar worden.

Dan pas kunnen bedrijven er mee aan de slag en kunnen nieuwe economische activiteiten worden opgestart en jobs gecreëerd.

Data waarmee nieuwe economische activiteiten kunnen ontwikkeld worden, zijn onder meer toeristische info, energieprestaties van gebouwen, veiligheid en bewaking, luchtkwaliteit en gezondheid.

Ook alles rond mobiliteit, gaande van realtime verkeersinformatie tot de beschikbaarheid van parkings, is een interessante bron voor economische activiteit.

Idealiter zouden alle mobiliteitsactoren die in Brussel actief zijn hun data moeten beschikbaar stellen. Hier valt echter nog veel werk te verrichten.


(bron: Agoria)