Nieuwe 2MW energiecentrale voor Gyproc in Antwerpse Haven

Vanparijs Engineers start binnenkort met de turnkey bouw van een 2 MWe warmtekrachtkoppeling op de site van Saint-Gobain Construction Products Belgium (Gyproc), in de Antwerpse haven.

Trefwoorden: #CO2, #energiecentrale, #Gyproc, #Haven van Antwerpen, #productiesite, #rookgassen, #Saint-Gobain Construction Products Belgium, #uitlaatgassen, #uitstoot, #Vanparijs Engineers, #WKK

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Gyproc )

ENGINEERINGNET.BE - De installatie wordt volledig geïntegreerd in het productieproces en zal de energetische efficiëntie van Gyproc aanzienlijk verbeteren.

De samenwerking tussen beiden begon enkele jaren geleden met een haalbaarheidsstudie, waaruit bleek dat de site in Kallo een behoorlijk WKK-potentieel had.

Samen met de afdeling engineering van Gyproc werd toen een innovatieve oplossing ontwikkeld voor een 2 MWe WKK-installatie die volledig zou geïntegreerd worden in het productieproces.

Bijzondere aandacht werd besteed aan de valorisatie van de uitlaatgassen van de motor door middel van directe rookgasinjectie rechtstreeks in het droogproces.

Dit interessante project past in de hun duurzaamheidsstrategie, die gericht is op maatschappelijk verantwoord ondernemen, onder meer via de productie van “cradle to cradle”-gecertificeerde gipskartonplaten.

Bovendien bevestigt de productiesite met deze nieuwe technologie ook haar positie bij de modernste en meest energie-efficiënte fabrieken in haar sector.

Naast een 2 MW motor omvat het project ook de nodige bouwkundige werken en een aantal aanpassingen in het productieproces.

De nieuwe energiecentrale zal een totaal rendement hebben van meer dan 90%.

Hierdoor zal de carbon footprint van de site dalen met naar schatting 1744 ton CO2, wat dan weer overeenkomt met de hoeveelheid CO2 die 57.000 bomen opslaan wanneer ze een jaar groeien.

De opstart van de installatie is voorzien in november dit jaar.