’Slapende bacteriën’ niet getroffen door antibiotica

Onderzoekers van de KU Leuven konden achterhalen waarom sommige bacteriële infecties na een antibioticakuur toch weer opflakkeren.

Trefwoorden: #antibiotica, #bacteriën, #Escherichia coli, #KU Leuven, #onderzoek, #persistorcellen, #Pseudomonas aeruginosa, #resistentie, #ziekenhuisbacterie

Lees verder

research

( Foto: Public Domain Images )

ENGINEERINGNET.BE - Dit onderzoek verklaart waarom sommige cellen niet actief zijn en dus ook niet vatbaar voor de werking van antibiotica.

Antibiotica zijn onmisbaar in de strijd tegen bacteriële infectieziekten en redden jaarlijks talloze levens. Toch blijft het aantal chronische infecties wereldwijd groeien.

In deze gevallen is er vaak een heropflakkering van de ziekte na het stopzetten van een schijnbaar succesvolle antibioticakuur. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn zogeheten ‘persistorcellen’.

Deze cellen bevinden zich in een slapende toestand en kunnen zo ontsnappen aan de werking van het antibioticum.

Antibiotica zijn enkel werkzaam tegen actieve cellen. Slapende cellen vertonen echter bijzonder weinig activiteit en weten op die manier de antibioticakuur te overleven.

Van zodra het ‘gevaar’ geweken is, kunnen de cellen als het ware ‘ontwaken’ en begint de infectie opnieuw. Hoewel dit fenomeen reeds beschreven werd in de jaren ’40 van de vorige eeuw, werd het belang gedurende vele decennia over het hoofd gezien.

Professor Michiels en zijn team van het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica konden nu achterhalen hoe het moleculair mechanisme, dat aan de basis ligt van de vorming van persistorcellen juist werkt.

De voorbije tien jaar bestudeerden zij daarvoor de modelbacterie Escherichia coli en de ziekenhuisbacterie Pseudomonas aeruginosa.

Professor Michiels uit. ”Alle bacteriën bevatten het eiwit Obg, de een in een wat hogere concentratie dan de ander. Van zodra een cel een bepaalde concentratie van dit eiwit bevat, treedt een mechanisme in werking dat de energievoorziening stopt en de cel als het ware ‘in slaap valt’.”

Ongeveer 0,01% van de bacteriën bevinden zich in deze 'slapende' toestand.

De ontrafeling van dit mechanisme maakt het mogelijk om nieuwe therapieën te ontwikkelen om persistorcellen te bestrijden en chronische infecties beter te kunnen behandelen.

Onder andere patiënten met urineweginfecties, tuberculose en mucoviscidose zijn mogelijk gebaat bij verder onderzoek op basis van deze bevindingen.


(bron: KU Leuven)