Utrecht uitgeroepen tot Solar City 2015

De gemeente Utrecht behaalde deze prijs vanwege de bijzondere inspanningen om zonne-energiesystemen toe te passen en het gebruik van zonne-energie te stimuleren.

Trefwoorden: #klimaatneutraal, #Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, #Solar City, #Solar Days, #Utrecht, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Utrecht was samen met Delft en Wageningen genomineerd voor de prijs.

Tijdens het Nationale Zonne-energiedebat in Nijmegen hielden zij een korte presentatie voor een vakjury, waarin onder meer de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zetelde.

Utrecht behaalde uiteindelijk de eerste plaats en neemt daarmee het stokje over van Amsterdam en Nijmegen, de Solar Cities van 2014.

Volgens de jury verdient Utrecht de titel Solar City 2015 vanwege de hoge ambitie om zonne-energie toe te passen en de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Bovendien is Utrecht al jaren koploper op het gebied van gemeentelijk energiebeleid, met consistente aandacht voor zonne-energie en een langdurig programma voor uitvoering van maatregelen.

De gemeente weet haar ambitie te vertalen naar resultaten, aldus de jury. Zo is er een breed scala aan gerealiseerde en geïnitieerde projecten. De jury is zeer positief over de manier waarop de gemeente actief zoekt naar haalbare oplossingen binnen de beperkte ruimte van de grote stad.

Een andere belangrijke succesfactor is de betrokkenheid van bewonersgroepen en lokale organisaties bij de ontwikkeling van projecten. Wel adviseert de jury meer kansen voor zonnewarmte te benutten.