• 10/06/2015

ZF Wind Power ontwikkelt tandwielkasten die langer meegaan

PTC Mathcad is één van de sleutels tot het succes van het engineeringsteam dat ernaar streeft om de meest compacte en voordelige oplossingen te ontwikkelen voor producenten van windenergie.

Trefwoorden: #PTC, #PTC Creo, #PTC Mathcad, #PTC Windchill, #tandwielkasten, #windturbine, #ZF Wind Power

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET - Kijk eens naar een windturbine. U kunt makkelijk zien hoe windkracht voor draaiende bewegingen zorgt en hoe die bewegingen er weer voor zorgen dat een generator kan draaien.

Maar er is een probleem. Windmolens maken slechts 15 omwentelingen per minuut, terwijl de gemiddelde generator meer dan 1000 omwentelingen per minuut moet maken om wisselstroom te genereren.

De oplossing? Binnen in de behuizing (ook wel "nacelle") van de meeste windturbines ligt een ingewikkelde tandwielkast. Simpel gezegd bestaat de tandwielkast uit een stel grote tandwielen die kleine tandwielen aandrijven zodat de generator een hoger toerental bereikt.

Maar de werkelijkheid is complexer. Doordat de tandwielkast zo veel torsie, trillingen en ander natuurgeweld opvangt, gaat dit component vaak als eerste kapot.

Er is gebleken dat tandwielkasten doordachte en innovatieve technieken vereisen voor betrouwbaarheid, duurzaamheid en productiviteit.

ZF Wind Power is klant van PTC en is gespecialiseerd in het ontwerpen, fabriceren en distribueren van deze belangrijke componenten. Het bedrijf is in Antwerpen gevestigd en ontwikkelt en bouwt al meer dan 100 jaar transmissies voor allerlei industriële toepassingen.

De engineers van ZF Wind Power streven ernaar om de meest compacte en voordelige oplossingen te ontwikkelen voor producenten van windenergie.

Een van de sleutels tot het succes van het team zijn de producten van PTC, zoals PTC Mathcad, PTC Creo en PTC Windchill. Engineers en wetenschappers vertrouwen erop dat PTC Mathcad belangrijke technische berekeningen oplost, analyseert en deelt.

"PTC Mathcad helpt ons bij onze transmissie-ontwikkeling", aldus Bert Beirinckx, Senior Technology Engineer. "We werken voortdurend met ontzettend ingewikkelde berekeningen. PTC Mathcad steunt ons bij het oplossen van deze berekeningen.

Enkele hoofdgebruikers van Mathcad programmeren die standaarden en berekeningen. Ongeveer 90% van het team profiteert simpelweg van de resulterende "werkbladen", waardoor ze zich kunnen richten op hun ontwerpproblemen in plaats van problemen op te lossen die al zijn opgelost.

Natuurlijk gebruikt geen enkele respectabele engineer zomaar cijfers in een formule zonder dat hij zelf de onderliggende formule begrijpt. Dat is een van de redenen waarom PTC Mathcad volgens Beirinckx zo goed voor het team is.

De twee belangrijkste kenmerken van PTC Mathcad zijn volgens hem de echte wiskundige notatie en de kennis van de eenheid.

Echte wiskundige notatie:
In tegenstelling tot Microsoft Excel of Visual Basic Script, toont PTC Mathcad de vergelijkingen in een presentatie die op een schoolboek lijkt. Als een engineer dus vermoedt dat een formule fouten bevat, kan hij of zij deze snel vinden.

"Vergeleken met andere populaire programma's waar berekeningen in worden gemaakt, is het heel makkelijk om de bladen van PTC Mathcad te lezen", aldus Beirinckx.

"Ik zie in Virtual Basics bijvoorbeeld niet meteen hoe een formule is opgebouwd. Ik ben een half uur bezig met komma's en haakjes tellen. 'Oké, dat is een haakje sluiten, dus dan blijven er nog drie over, en nu nog twee, maar dat is weer een haakje openen', het is echt een vervelend proces!'"

Het beste is als iemand van de organisatie een probleem met een standaardformule ziet. De bladen van PTC Mathcad zijn namelijk eenvoudig aan te passen en kunnen gemakkelijk met de rest van het team worden gedeeld.

Kennis van eenheden:
PTC Mathcad begrijpt ook eenheden. U kunt verschillende stelsels in één vergelijking door elkaar gebruiken (zoals het imperiaal stelsel en het SI-stelsel), en u krijgt nog steeds het juiste resultaat.

Beirinckx zegt dat deze kennis van eenheden hem ook helpt om de geldigheid van zijn formuleringen te controleren. "Als de eenheden niet kloppen of als de eenheid anders is dan verwacht, weet je dat er iets mis is.

Geen enkele andere applicatie beschikt over deze kennis van eenheden", aldus Beirinckx. Dankzij deze functie en de wiskundige notatie is hij enthousiast geworden over PTC Mathcad.

"Dat zijn echte doorbraken voor PTC Mathcad. Het is een uniek programma."


Vraag snel méér informatie over dit product via
de Direct Contact-service van Engineeringnet
" onclick="this.form.action='https://engineeringnet.be/infoaanvraag/DirectContactHome.asp?code=ZF Wind Power en PTC maken tandwielkasten die langer meegaan&EngnetId=14631';" style="font-size: 90%; width:140px; height: 25px;" type="submit">