ESA maakt zich klaar voor lancering tweede Copernicus satelliet

Op 23 juni lanceert het Europees Ruimtevaart Agentschap Sentinel 2A. Deze satelliet biedt ongeziene mogelijkheden voor de observatie van de aarde.

Trefwoorden: #Copernicus, #Copernicus satelliet, #ESA, #Guyana, #lanceerbasis, #ruimtevaart, #satelliet, #Sentinel 2

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rama - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET - Een goed jaar geleden werd in het kader van het Europese Copernicus programma een eerste satelliet, Sentinel 1A, gelanceerd.

Deze satelliet staat in voor observatie van het weer. Op 23 juni is het de beurt aan Sentinel 2A. Aan boord van een Vega raket zal deze aardobservatie satelliet gelanceerd worden van op de Europese lanceerbasis in Frans Guyana.

Sentinel 2A is de eerste van twee identieke satellieten. Sentinel 2B is later dit jaar aan de beurt. Ze zullen in dezelfde baan om de aarde draaien en elke vijf dagen gezamenlijk een overzicht bezorgen van het ganse aardoppervlak tussen 56° zuider- en 84° noorderbreedte.

De missie heeft een innovatieve hoogresolutie multispectrum camera aan boord die geavanceerde en meer gedetailleerde beelden dan ooit kan maken van land en vegetatie. Deze data zijn nuttig voor landbouw en voedselveiligheid, ontbossing, vervuiling in meren, zeeën en oceanen.

Maar ook overstromingen en vulkaanuitbarstingen kunnen snel en accuraat in kaart worden gebracht wat een bijdrage moet leveren aan humanitaire operaties.

Ook de twee nieuwe Sentinels zullen in verbinding staan met het European Data Relay System (EDRS). EDRS biedt een netwerk van geostationaire lasercommunicatie payloads die het hoge volume van data die de Sentinels genereren sneller dan ooit zal kunnen doorsturen.

Door de gekleurde beelden is Sentinel 2A de perfecte aanvulling op de dag-en-nacht 'all weather' radar beelden die Sentinel 1A aanlevert.

ESA maakt zich sterk dat het Copernicus programma vele nuttige toepassingen heeft voor burgers en organisaties. Op één jaar tijd registreerde zich 7000 gebruikers voor 145 000 verschillende online data van Sentinel 1A.