3D-printen van stalen brug in Amsterdam

De Nederlandse start-up MX3D en bouwbedrijf Heijmans gaan een stalen brug 3D-printen, die in het centrum van Amsterdam komt.

Trefwoorden: #3D-printen, #ABB robotics, #Air Liquide, #AMS, #Amsterdam, #Autodesk, #bouwbedrijf, #bouwkunde, #Delcam, #Heijmans, #Lenovo, #MX3D, #stalen brug, #STV, #TU Delft, #Within

Lees verder

Nieuws

( Foto: Heijmans )

ENGINEERINGNET.NL - Heijmans draagt met bouwkundige en technische kennis en ervaring bij om de brug te printen. De brug is vormgegeven door ontwerper Joris Laarman van MX3D.

Dit project is voor Heijmans een logische stap in de ontwikkeling naar een meer geautomatiseerde bouwplaats. Dankzij ICT en robotica ontstaan nieuwe mogelijkheden op het gebied van vormgeving, materiaalgebruik, logistiek en veiligheid.

MX3D rust 6-assige industriële robots uit met 3D-print tools en ontwikkelt software, zodat de robots metalen, kunststoffen en combinaties van materialen kunnen printen in vrijwel elke vorm.

Een grote constructie of een klein onderdeel: met deze techniek kan MX3D sterke, complexe structuren van duurzaam materiaal 3D-printen. Heijmans zal binnen het project onder andere verantwoordelijk zijn voor constructie en bouwtechniek.

Eind september 2015 opent in Amsterdam een bezoekerscentrum waar publiek de voortgang van het project kan volgen. MX3D en de Gemeente Amsterdam maken de exacte locatie waar de brug komt binnenkort bekend.

Joris Laarman: "Ik geloof sterk in de toekomst van digitale fabricage en lokale productie: 'het nieuwe ambacht'. Deze brug kan laten zien hoe 3D-printen eindelijk de wereld van grootschalige functionele objecten en duurzame materialen binnentreedt en tegelijkertijd een ongekende vormvrijheid mogelijk maakt.

De symboliek van een brug is een mooie metafoor om de technologie van de toekomst te verbinden met de oude stad op een manier die het beste van beide werelden naar boven haalt."

Het MX3D Brug-project wordt gesteund door de partners Autodesk, Air Liquide, ABB robotics, STV, Delcam, Within, Lenovo, TU Delft, AMS en Gemeente Amsterdam.

Heijmans werkt op soortgelijke wijze samen met Studio Roosegaarde aan het innovatieve Smart Highway concept en met DUS Architects aan het 3D Print Canal House in Amsterdam.