ECN zoekt productiepartner voor lignine uit biomassa

Jarenlang heeft het Nederlandse ECN gewekt aan de LIBRA-technologie om de nutteloze afvalstroom van papierfabrieken om te zetten naar biochemicaliën. Nu zoekt het een partner.

Trefwoorden: #biochemicaliën, #biomassa, #ECN, #LIBRA-technologie, #lignine, #maakindustrie, #productiepartner, #pyrolyse, #pyrolyse installaties

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ECN )

ENGINEERINGNET - "Hoewel het onmogelijk leek om op een kosteneffectieve manier lignine uit biomassa te kraken, is het toch gelukt," vertelt onderzoeker Paul de Wild van ECN.

“En daar zijn we trots op. Diverse bedrijven in onder andere de chemische en de papierindustrie hebben al interesse getoond in onze technologie. We zoeken nu partijen die over de juiste expertise beschikken om LIBRA commercieel in de markt te zetten en de installaties op industriële schaal te bouwen".

LIBRA is een raffinageproces voor lignine, een belangrijk bestanddeel van hout. Lignine heeft een complexe structuur die zich niet makkelijk laat uiteenrafelen.

de Wild: “ECN heeft een proces bedacht om de plakkerige substantie die bij hogere temperatuur ontstaat, goed te kunnen ontleden. Daarmee is het dus mogelijk om duurzame aromatische chemicaliën te maken voor lijmen, bio-bitumen, isolatiemateriaal (BioPUR), plastics, de farmaceutische industrie, cosmetica of voedingsmiddelen”.

“Naast de maatschappelijke relevantie van het hergebruiken van afvalmateriaal is er voor de papierindustrie ook direct geld te verdienen met bio-aromaten. Nu nog worden de reststromen van papier verbrand. Dat is doodzonde. Met LIBRA ontstaat een nieuwe inkomstenbron”, aldus Sjoerd Wittkampf. Hij begeleidt de marktintroductie.

“De technologie is door ECN ontwikkeld op laboratoriumschaal en dat is zeer succesvol. Daarom is het nu tijd voor een grotere schaal”.

ECN nodigt de maakindustrie uit om mee te werken aan de marktintroductie.

Wittkampf: ”We zoeken een bedrijf in de maakindustrie, dat veel ervaring heeft met de bouw van pyrolyse installaties of distillatiekolommen. De ‘launching customers’ heeft ECN al gevonden, nu nog een commercieel bedrijf dat de markt met deze technologie wil veroveren!”


(BB)
Vraag snel méér informatie via
de Direct Contact-service van Engineeringnet
" onclick="this.form.action='https://engineeringnet.be/infoaanvraag/DirectContactHome.asp?code=ECN zoekt productiepartner voor lignine uit biomassa&EngnetId=14658';" style="font-size: 90%; width:140px; height: 30px;" type="submit">