Hormoonverstorende stoffen kosten de EU miljarden

Een internationaal team van onderzoekers, met VU-hoogleraar Toxicologie Juliette Legler, stelt dat de jaarlijkse schade op circa 157 miljard euro ligt.

Trefwoorden: #EU, #Europese Unie, #Hormoonverstorende stoffen, #Juliette Legler, #onderzoek, #research, #Toxicologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: VU )

ENGINEERINGNET.NL - Hormoonverstorende stoffen zijn chemische stoffen die hormoongestuurde processen in het lichaam ontregelen.

Zij bootsen hormonen na, belemmeren de hormoonwerking of veranderen de instructies aan de genen. Daardoor beïnvloeden ze lichamelijke processen, zoals groei, voortplanting en stofwisseling.

Mensen komen met deze stoffen in aanraking via voedsel, water, huidcontact en de lucht die ze inademen. Bekende voorbeelden zijn BPA’s (Bisfenol A) in verpakkingsmaterialen, parabenen in cosmetica, en gebromeerde vlamvertragers in elektronica, meubilair en vloerbedekking.

Juliette Legler doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar hormoonverstorende stoffen. De laatste jaren onderzoekt zij vooral het verband tussen blootstelling van ongeboren en jonge kinderen aan die stoffen.

Zij concludeert nu dat blootstelling in de eerste levensjaren een rol kan spelen bij het ontwikkelen van obesitas op latere leeftijd, maar het kan ook leiden tot andere gezondheidseffecten, zoals beperkte vruchtbaarheid en diabetes.

Legler is hoofd- en coauteur van twee recente publicaties in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) waarin de gevaren én de kosten van hormoonverstorende stoffen worden benoemd. De gevaarlijke stoffen zijn niet alleen een gezondheidsrisico, maar ook een grote kostenpost, stellen de onderzoekers.

Het onderzoek van Legler en haar coauteurs is opgepikt door diverse media. In het huidige nummer van maandblad Opzij staat een groot verhaal over hormoonverstorende stoffen, geschreven door Leglers IVM-collega Nicolien van der Grijp.

Ook wetenschappelijk magazine EOS besteedt in het juni-nummer aandacht aan de gevaarlijke stoffen in een artikel waarin Legler aan het woord komt.

Onderzoeksjournalistiek programma ZEMBLA heeft een uitzending aan hormoonverstorende stoffen in alledaagse producten en de mogelijke gezondheidseffecten hiervan gewijd. Ook hierin kwam Legler uitgebreid aan het woord.