De Lijn zet in op hybride lijnbussen in Vlaanderen

De Lijn heeft dinsdag in Leuven de eerste van 138 nieuwe hybride bussen in gebruik genomen. Met 70 bussen zal Leuven de grootste hybride vloot van het land hebben.

Trefwoorden: #besparing, #citybus, #CO2-uitstoot, #De Lijn, #hybride bus, #modernisering, #stadsbus, #Van Hool, #VDL, #verbruik, #vervoersmaatschappij

Lees verder

Nieuws

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij de hybride bussen kan De Lijn elk jaar 1,3 miljoen liter diesel uitsparen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: ‘Met deze investering in ultramoderne voertuigen die stiller, zuiniger en milieuvriendelijker zijn, hoop ik nog meer Vlamingen te verleiden om de positieve keuze voor het openbaar vervoer te maken.’

Eind dit jaar zal de vervoermaatschappij 217 hybride bussen hebben, of 1 bus op 10. Door de nieuwe levering verdrievoudigt het bedrijf haar hybride vloot en krijgt ze de grootste hybride vloot van de Benelux.

De nieuwe hybride bussen zijn gebouwd in Vlaanderen. VDL Bus uit Roeselare levert 120 stadsbussen, Van Hool uit Lier 18 citybussen.

Een stadsbus heeft plaats voor 95 mensen, een citybus voor 65. Het gaat om een investering van 43 miljoen euro.

De 138 nieuwe hybride bussen zullen rijden op de stadsnetten van Antwerpen (32), Brugge en Oostende (33), Gent (30), Hasselt (8) en Leuven (35). Momenteel rijden al 79 hybride bussen op de stadsnetten van Antwerpen (10), Gent (20), Brugge (5), Leuven (35) en Hasselt (9).

Omdat een hybride dieselelektrische bus zijn vermogen uit twee krachtbronnen haalt, is hij tot 25 procent zuiniger en 3 keer stiller dan een gewone bus.

De bussen zijn ook uitgerust met een stop & go-systeem, waardoor de motor niet draait als de bus stilstaat. Daardoor daalt het verbruik en stoot de bus niets uit bij stilstand.