Nederlandse starter ontwikkelt nieuw supersterk materiaal (+video)

Deelnemer aan Startupbootcamp Smart Materials CeraCarbon ontwikkelt nieuw materiaal dat sterker dan staal is en zo licht als carbonfiber. En sinds kort getest op het circuit van Zolder.

Trefwoorden: #Brightlands Chemelot Campus, #carbonfiber, #CeraCarbon, #Startupbootcamp Smart Materials, #supersterk materiaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: CeraCarbon )

ENGINEERINGNET - Het Nederlandse bedrijf CeraCarbon heeft een nieuw ijzersterk materiaal ontwikkeld. Of preciezer gezegd, het is sterker dan ijzersterk.

De eerste toepassing ervan is inmiddels in de praktijk getest. Op het circuit van Zolder (België) is namelijk een testrit gehouden met motoren met een voorvork van CeraCarbon.

"Deze voorvork gaat voor een revolutie in de motorsport zorgen", claimt oprichter Roeland Coumans. "En dat is nog maar het begin, maar we moesten ergens beginnen".

Het keramisch gecoate materiaal is sterker dan staal, terwijl het zo licht is als carbonfiber. Carbonfiber heeft echter als nadeel dat het niet slijtvast is en daardoor niet geschikt voor bijvoorbeeld gebruik in machines. Het nieuwe materiaal lost dat probleem op: het is slijtvaster dan staal (zie tabel).

Het bedrijf uit Stein is één van de tien deelnemers aan Startupbootcamp Smart Materials, de eerste business-accelerator voor materialen ter wereld.

Geselecteerde bedrijven van over de hele wereld met een innovatie op het gebied van onder meer biobased en biomedische materialen nemen deel aan het drie maanden durende acceleratorprogramma.

Het programma maakt gebruik van de faciliteiten van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen en biedt een volledige bedrijfsketen: research & development, (pilot) fabrieken, leveranciers en klanten.


(BB)

Schematische vergelijking van CeraCarbon met bestaande materialen: