• 18/06/2015

WEG-aandrijvingen besparen 500 ton CO2 per jaar in nieuw wooncentrum

Door water op vernieuwende wijze te gebruiken voor de verwarming, de productie van warm water en de koeling wordt in Kingston Heights gerekend op een jaarlijkse besparing van 500 ton CO2.

Trefwoorden: #aandrijvingen, #warmtepomp, #waterbesparing, #WEG

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Wanneer dit ultramoderne centrum klaar is, zal het verwarmd en gekoeld worden met een gloednieuwe warmtepomp met open bron waarbij ter plekke praktisch geen koolstof wordt uitgestoten.

Bij de keuze van de aandrijfoplossing voor dit uiterst efficiënte systeem ging Electraspec, aanbieder van automatiseringsdiensten, voluit voor de innovatieve regelaandrijvingen (VSD) van WEG. De firma installeerde vier hoogrenderende CFW11 VSD's in het besturingspaneel dat de warmtepompen gaat bedienen.

Kingston Heights is een wooncomplex van 70 miljoen pond in Kingston-Upon-Thames dat 137 wooneenheden zal omvatten, waaronder 81 privé-appartementen en 56 betaalbare woningen.

Daarnaast komt er ook een hotel met plaats voor 142 gasten. Het complex vertrouwt op een duurzaam warmtepompsysteem met open bron voor de verwarming en de koeling van de gebouwen en ook voor de warmwaterproductie.

Het systeem gebruikt de zonne-energie die van nature wordt opgeslagen in de Thames, waarbij tot 150 liter water per seconde wordt onttrokken, nadat dit een tweetrapsfilterproces heeft doorlopen.

Voordat het water opnieuw in de rivier terechtkomt, gaat het door warmtewisselaars die zorgen voor een laag-calorische temperatuur zodat het uiteindelijke warmteverschil niet meer dan +/- 3°C bedraagt.

Bij dit volledig milieuvriendelijke proces komt ter plaatse geen koolstof vrij, in tegenstelling tot de geschatte 500 ton CO2 die zouden worden uitgestoten bij een verbrandingssysteem en bovendien wordt verwacht dat de energiefactuur van het wooncomplex per jaar ongeveer 16% zou verminderen.

Om deze ambitieuze targets voor energiebesparing te halen was een aandrijfsysteem nodig dat bedrijfszekerheid kon bieden en tegelijk gebruiksvriendelijk was. Er werd dus een beroep gedaan op de automatiseringsfirma Electraspec die een speciaal bedieningspaneel ontwikkelde voor het pompsysteem en dit uitrustte met twee CFW11-aandrijvingen van 18,5 kW en twee van 30 kW.

'Kingston Heights is een ambitieus en baanbrekend project, we wilden dan ook heel graag de VSD's van WEG gebruiken, want deze zijn efficiënt, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk', aldus Eric Knight van Electraspec.

'Door een doelmatige sturing van de stroming volgens temperatuur zullen de VSD's van WEG het energierendement van het pompsysteem verhogen en zo een essentiële rol spelen bij het realiseren van de ambitieuze doelstellingen die Kingston Heights zich heeft gesteld op het vlak van energiebesparing'.

De CFW11-aandrijvingen van WEG staan borg voor een nauwkeurige sturing van druk, stroming en temperatuur en optimaliseren tegelijk het energieverbruik door controle van de snelheid, in het bijzonder bij toepassingen zoals pompbesturingssystemen.

Dankzij de intelligente features voor warmtebeheer die ervoor zorgen dat de interne componenten automatisch worden gekoeld, is bij CFW11 ook de bedrijfszekerheid gegarandeerd.

Daarnaast hebben deze aandrijvingen een gebruiksvriendelijke HMI met grote grafische display voor een snelle en eenvoudige installatie. Het product is ook uitgerust met de op afstand bestuurbare SoftPLC-functie waarmee PLC-functies kunnen worden toegekend aan de omvormer.

Deze functie draagt bij tot een vermindering van de onderhouds- en verwante kosten en dus tot een verhoging van de productiviteit en de efficiëntie. 'We kunnen het systeem via onze laptop besturen en als er zich een probleem voordoet, worden we onmiddellijk gewaarschuwd', zegt Eric.

'Met deze functie kunnen we bijvoorbeeld de snelheid regelen en commando's uitvoeren zonder dat we hiervoor naar de site moeten gaan'.

Dankzij de feature voor multipompbesturing kan de CFW11 in totaal vijf pompen bedienen en de druk constant houden, onafhankelijk van de stromingsvariatie.

De VSD controleert ook de zuigdruk en de tankniveaus, wisselt de pompen af rekening houdend met hun bedrijfstijd en zorgt voor een gelijkmatige slijtage van de motoren en pompen.


Vraag snel méér informatie via
de Direct Contact-service van Engineeringnet
" onclick="this.form.action='https://engineeringnet.be/infoaanvraag/DirectContactHome.asp?code=WEG-aandrijvingen besparen 500 ton CO2 per jaar in nieuw wooncentrum&EngnetId=14676';" style="font-size: 90%; width:140px; height: 30px;" type="submit">