Praktijktest energieopwekkende geluidsschermen naast A2

Naast de A2 bij Den Bosch staan2 proefstukken geluidswering waarmee zonne-energie opgewekt wordt. Doel hiervan is de haalbaarheid van energie-opwekkende geluidsschermen in beeld te brengen.

Trefwoorden: #energieopwekking, #geluidswering, #LSC, #luminescent solar concentrators, #snelweg, #Solar Noise Barriers, #SONOB, #TU/e, #zonnecellen

Lees verder

Techniek

( Foto: Heijmans )

ENGINEERINGNET.NL - In de geluidswering zitten grotendeels de gekleurde LSC-panelen, die mee ontwikkeld werd door TU/e-onderzoeker Michael Debije.

Deze ‘luminescent solar concentrators’ (LSCs) vangen het licht op en leiden dat naar de zijkant van het paneel. Daar landt het licht in geconcentreerde vorm op een traditionele zonnecel.

In Den Bosch is vandaag het startsein gegeven voor een praktijktest van een jaar, geleid door bouwbedrijf Heijmans. De onderzoekers bekijken de mogelijkheden om elektriciteit op te wekken met zonnecellen die zijn geïntegreerd in geluidsschermen, ook wel SONOB genoemd (Solar Noise Barriers).

Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke praktijktest - op ware grootte - plaatsvindt. De test moet beter inzicht geven in de hoeveelheid elektriciteit die semi-transparante geluidsschermen opwekken onder verschillende omstandigheden.

Ook zaken zoals vandalismebestendigheid en onderhoud maken onderdeel uit van de test.

De twee geluidsschermen van de praktijktest zijn ieder 5 meter breed en 4,5 meter hoog en bevatten naast de LSC-panelen ook semi-doorzichtige panelen waarin klassieke zonnecellen zijn verwerkt, als vergelijking.

De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat 1 kilometer aan energieopwekkende geluidsschermen genoeg elektriciteit opwekken om 50 huishoudens van elektriciteit te voorzien.


(bron: TU/e)