Groot innovatieproject tegen voedselverspilling in de agrifoodketen

De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research starten het project CARVE om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen.

Trefwoorden: #Albert Heijn, #Alliantie Verduurzaming Voedsel, #Arla, #CARVE, #Iglo, #Jumbo, #proefprojecten, #Royal A-ware, #Royal FrieslandCampina, #Sonneveld Group BV, #Wageningen UR, #Wageningen UR Food & Biobased Research

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Dat werd bekend tijdens de internationale conferentie 'No More Food To Waste', georganiseerd door de Nederlandse overheid in Den Haag.

Gedurende 4 jaar gaan bedrijven in de voedselketen, in de vorm van proefprojecten, aan de slag met kennis, instrumenten en beslismodellen. CARVE staat voor 'Across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiencyeen'.

Onderwerpen die in de proefprojecten aan bod komen zijn onder meer optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en winkeliers, het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

In 2015 lopen proefprojecten bij Royal A-ware, Iglo, Sonneveld Group BV, Arla, Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo en PLUS.

Vanuit de proefprojecten wordt binnen CARVE een toolbox ontwikkeld waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en bij toeleveranciers.

Waar de aanpak van verspilling nu vaak op het bord ligt van de duurzaamheidsafdeling van een bedrijf, is het van belang dat dit ook een aandachtspunt is in productontwikkeling, inkoop, productie, verkoop, logistiek en marketing. Ook betere samenwerking en communicatie tussen ketenpartners is noodzakelijk voor de vermindering van voedselverspilling.

CARVE is een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food. Het maakt onder andere gebruik van de denk- en beslismodellen die het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) heeft ontwikkeld voor optimalisatie van ketens.

Het terugdringen van voedselverspilling en het optimaliseren van reststromen vormen een belangrijk speerpunt voor de Alliantie Verduurzaming Voedsel, waarin boeren & tuinders, fabrikanten, supermarkten, cateraars en horeca verenigd zijn.

Eerder dit jaar bood de Alliantie de resultaten van het Jaar tegen Voedselverspilling (2014) aan staatssecretaris Dijksma aan. Met onder andere CARVE zet de Alliantie in 2015 onverminderd verder in op dit thema.

De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Nederland), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Het uitgangspunt is dat bedrijven niet individueel voor een duurzame transitie in de gehele agrifoodketen kunnen zorgen, maar dat verduurzaming juist door een goede samenwerking in de keten met een actief betrokken overheid tot stand komt.