Ontwikkeling nieuw type elektrische motor voor wiel stadsbussen

e-Traction Europe ontwikkelt elektrische wielaandrijving die circa 15% efficiënter is dan andere elektrische aandrijvingen voor stadsbussen.

Trefwoorden: #cost of ownership, #e-Traction Europe, #elektrische motor, #elektrische wielaandrijving, #Frank Beuskens, #Projectadviseur, #RVO.nl

Lees verder

Nieuws

( Foto: e-Traction )

ENGINEERINGNET.NL - Dit komt omdat de aandrijving het vermogen direct op de wielen overbrengt en zo nergens energie verloren gaat. Voor de ontwikkeling ontving het bedrijf een Innovatiekrediet.

“De 'total cost of ownership' (TCO) van de nieuwe motor is gelijkwaardig en op korte termijn zelfs lager dan die van bestaande dieselmotoren. Dit komt door lagere energiekosten, en de verwachte langere levensduur en lagere onderhoudskosten”, zegt Chief Financial Officer Jan Jaap Koelewijn. “En dit daalt nog verder als er meer motoren worden gemaakt.”

Ondanks de marktkansen durfden banken het project niet te financieren. Vandaar dat het in Apeldoorn gevestigde bedrijf gebruik maakte van een innovatiekrediet van de Nederlandse overheid, RVO.nl.

Projectadviseur Frank Beuskens van RVO.nl stelt dat zij e-Traction onder meer advies hebben gegeven over de beveiliging van de software van de motor. “Veel buitenlandse concurrenten trekken zich namelijk niets aan van licenties en octrooien. En namaak aanvechten kost veel tijd en geld,” aldus Beuskens.

Startende ondernemers zijn vaak technisch georiënteerd en geen marketeers, terwijl dat wel nodig is om een innovatie goed te kunnen verkopen. Koelewijn bevestigt dat: “In 2013 heeft onze nieuwe grootaandeelhouder, de Hoge Dennen, een meer divers managementteam samengesteld, waardoor we beter in staat zijn om innovaties te produceren en verkopen. En met succes.

Een voorloper van de The Motion 2.0 motor is inmiddels ingebouwd in stadsbussen in onder andere Rotterdam, het Duitse Münster, Zweden en Finland. Ook zijn er nauwe contacten met busfabrikanten in onder meer Nederland, Duitsland, Polen en Slowakije.”

In 2014 bereikte e-Traction de 3e plaats in de MKB Innovatie Top 100. Peter de Neef, CEO van e-Traction: "De technologie van deze aandrijving is zo baanbrekend, daar kunnen we de Nederlandse automotive-industrie weer extra mee op de kaart zetten.

Denk aan de wereldwijde mogelijkheden: steeds meer mensen gaan in steden leven en de meeste steden hebben serieuze problemen met luchtvervuiling. Ook kan je niet onbeperkt fossiele brandstoffen gebruiken.”

Het Innovatiekrediet van RVO.nl is een rentedragende geldlening bestemd voor veelbelovende, innovatieve projecten die binnen enkele jaren leiden tot nieuwe producten. Doelgroep zijn zowel kleine als middelgrote en grote ondernemingen.

Na afloop van het project moet de aanvrager krediet en rente terugbetalen. De aflossingen komen terecht in het revolverende Innovatiefonds MKB+, voor de financiering van andere baanbrekende innovaties.

Het maximale krediet bedraagt 10 miljoen euro. RVO.nl voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.