Nieuwe zonneauto Solar Team Twente voorgesteld

Solar Team Twente heeft vorige week de nieuwe zonneauto gepresenteerd, de Red One. Met deze zonneauto wil het team in oktober de Bridgestone World Solar Challenge in Australië winnen.

Trefwoorden: #elektrische auto, #Red One, #Solar Team Twente, #UTwente, #World Solar Challenge, #zonneauto, #zonnepanelen, #zonnewagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Jérôme Wassenaar )

ENGINEERINGNET.NL - De onthulling vond plaats tijdens de drukbezochte eerste editie van het Out of the Box Festival op Vliegveld Twenthe.

Het Twentse solarteam werkte de laatste maanden letterlijk dag en nacht aan het ontwerp, tests en de bouw van de Red One, die in oktober de wereldtitel naar Twente moet halen.

Bij Fokker Aerostructures in Hoogeveen werd de body van de rode bolide gemaakt en deze week werd de laatste hand gelegd aan de coating. Het resultaat is verbluffend.

De 149 kilo wegende auto is de eerste asymmetrische zonneauto van Solar Team Twente. Dit is voordelig voor de zoninkomsten. Er valt nu, in tegenstelling tot het voorgaande model, maar één keer per dag schaduw van de cockpit op het paneel.

Minder schaduw betekent meer inkomsten en meer inkomsten betekent een snellere race. De nieuwe auto heeft 5% meer energieinkomsten dan voorganger The RED Engine.

Hij gebruikt evenveel energie als de haardroger van teamleidster Irene van den Hof en de luchtweerstand is gelijk aan de zijspiegel van een Ford Transit.

De nieuwe zonneauto is gebouwd uit high tech materialen, zoals velgen van vliegtuigaluminium en een body van het carbonsoort TeXtreme van leverancier TenCate.

De auto heeft een motorefficiëntie van 98% (ter vergelijking: een brandstofmotor heeft een rendement van 25%) en is niet alleen schoon, maar ook extreem zuinig.

De extreem lichte en vuilafstotende toplaag van de coating van de wagen is hetzelfde als die van windmolens.