Aantal faillissementen stijgt in juni, maar structurele daling is ingezet

Het aantal faillissementen steeg in juni met 8,8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwe Graydon barometer.

Trefwoorden: #failliet, #faillisementen, #Graydon, #Graydon barometer, #jobs, #jobverlies

Lees verder

HR

( Foto: Graydon )

ENGINEERINGNET.BE - In totaal legden 1.128 Belgische bedrijven de boeken neer.

Dat zijn er 92 meer dan in juni 2014. In Vlaanderen en Wallonië is er op semesterbasis wel een structurele daling van het aantal failliete ondernemingen.

Van januari tot en met juni gingen er in het Vlaams Gewest 2,73% bedrijven minder failliet dan vorig jaar. In het Waals-Gewest lag dit percentage zelfs op 6,1%.

Ook het jobverlies als rechtstreeks gevolg van een faillissement is opnieuw gedaald.

De stijging van het aantal faillissementen in juni is zo goed als volledig toe te schrijven aan een verhoogde activiteit van de Brusselse rechtbanken. Daar werd ten opzichte van het eerste semester van vorig jaar een stijging van het aantal faillissementen met 19,8% genoteerd.

Ook in Limburg (+7,31%) zien we een stijging, vermoedelijk te verklaren door de naweeën van Ford Genk.

De sterke toename van het aantal faillissementen in het Brussels Gewest staat in scherp contrast met de tendensen die zich in Vlaanderen in Wallonië voordoen. Daar gingen tijdens de eerste zes maanden van dit jaar respectievelijk 2.923 en 1.740 bedrijven over de kop.

Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er nog respectievelijk 3.005 en 1.853, wat overeenkomt met een daling van 2,73% en 6,1%.

Tijdens het eerste semester van dit jaar kwamen er 12.427 banen op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Ook dat zijn er 1.245 minder (-9,1%) dan over dezelfde periode 2014.

Uit een analyse op sectorniveau blijkt dat het aantal faillissementen in de bouwsector in juni opnieuw is gestegen. De horeca komt op de tweede plaats, maar hier ligt het cijfer lager dan tijdens de voorbije jaren.

Wel valt hierbij op dat we binnen het Vlaamse Gewest voor beide sectoren dalingen noteren (respectievelijk -7,3% en -1%), behalve in de provincies Limburg (respectievelijk +12,3% en +28,6%) en Vlaams-Brabant (respectievelijk +30,2% en +26,3%).