Bijleren over batterijtechnologie op Smart Grid School

Ook dit jaar organiseert Smart Grids Flanders (SGF) haar jaarlijkse Smart Grid School, een intensief driedaags opleidingstraject voor wie snel wegwijs wil worden in de slimme energiewereld.

Trefwoorden: #energie, #energiewereld, #MOBI, #opleiding, #slimme energiewereld, #Smart Grid Flanders, #Smart Grid School

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE - Zoals elk jaar mag SGF rekenen op dertig gemotiveerde sprekers.

Eén van hen is prof. Joeri Van Mierlo, hoofd van het onderzoekscentrum MOBI aan de VUB (foto). Op donderdag 15 oktober presenteert hij over batterijtechnologie en E-mobility.

Van Mierlo: "Twee van de 3 barrières die de doorbraak van elektrische mobiliteit afremmen, hebben te maken met batterijtechnologie. Daarom focust ons onderzoek hierop."

“Een grote vloot elektrische voertuigen kan de problematiek van piekbelasting op het net helpen aanpakken.”

De groep is momenteel betrokken bij veertien Europese onderzoeksprojecten en zat in vier van de vijf platformen van de Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen.

Van Mierlo: “Dat project leverde een schat aan data op, die we bij MOBI verder zullen analyseren.”

Drie barrières voor doorbraak e-mobility
Op de laatste dag van de Smart Grid School, waarop Smart Grids Flanders te gast is bij ABB in Zaventem, spreekt prof. Van Mierlo over batterijtechnologie.

“Hoewel elektrische voertuigen al een tijdje op de agenda staan, blijft hun grote doorbraak voorlopig uit. Daar zijn drie redenen voor: de hoge aankoopprijs van de wagens, de geringe publieke beschikbaarheid van laadinfrastructuur en de beperkte actieradius van elektrische voertuigen.”

“Twee van de drie barrières die de doorbraak van e-mobility tegenhouden hebben te maken met batterijtechnologie, daarom focust ons onderzoek hierop. We onderzoeken de impact die de concentratie van bepaalde materialen, zoals kobalt, nikkel of mangaan, heeft op bv. de opslagcapaciteit, de levensduur en de resistentie tegen extreme temperaturen van lithiumbatterijen.”

“Elektrische voertuigen hebben belangrijke rol in het grotere smart grid verhaal”

Prof. dr. Ir. Joeri Van Mierlo: “Ik heb in het verleden al gesproken op evenementen van Smart Grids Flanders en ik engageer me ook dit jaar met plezier voor de Smart Grid School omdat ik geloof dat elektrische voertuigen een belangrijke rol kunnen spelen in het grotere smart grid verhaal.”

“Een grote vloot elektrische voertuigen kan de problematiek van piekbelasting op het net of de nood aan energieopslag helpen aanpakken. Elektrische voertuigen en slimme netten zijn complementair. Het is belangrijk om tijdig over de mogelijkheden en concepten na te denken.”


(bron en foto: Smart Grids Flanders)

ACHTERGROND
Prof. dr. Ir. Joeri Van Mierlo staat aan het hoofd van MOBI (Mobility, Logistics and Automotive Technology Research Center), een zestigkoppig, multidisciplinair onderzoekscentrum verbonden aan de VUB. Zijn team geniet internationale faam en kiest voor een gecombineerde technologische, ecologische en sociaal-economische invalshoek.