Punch Powertrain Solar Team stelt nieuwe zonnewagen voor

Exact één jaar geleden startte het Punch Powertrain Solar Team met de bouw van hun 6de Belgische zonnewagen. Het team heeft nu de nieuwe wagen voorgesteld in aanwezigheid van Koning Filip.

Trefwoorden: #industrieel ingenieur, #Koning Filip, #Punch Powertrain Solar Team, #World Solar Challenge, #zonnepanelen, #zonnewagen

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Zestien studenten Industriëel Ingenieurswetenschappen bouwden aan de nieuwe zonnewagen, waarmee ze later dit jaar willen deelnemen aan de World Solar Challenge in Australië.

Het resultaat van één jaar hard werken is de Punch One. Het is de eerste assymetrische vierwieler die het team ooit bouwde.

Het team koos voor dit assymetrisch model aangezien de luchtweerstand van de wagen op deze manier maar liefst 30% lager ligt dan bij een symmetrische wagen.

Verder is de wagen zo’n 10 kg lichter dan zijn voorganger door optimalisaties binnen het productieproces.

Hierdoor zal bijvoorbeeld het zonnepaneel op de zonnewagen ongeveer 50% meer energie binnenhalen dan zonnepanelen die je kan terugvinden op daken de dag van vandaag.

De topsnelheid van de zonnewagen daalde van 130 km/h naar 125 km/h omwille van de efficiëntie. Deze vermindering was een bewuste keuze van het team aangezien de wagen door een lagere topsnelheid aan een hogere gemiddelde snelheid kan rijden. Dit komt het team ten goede tijdens de race in Australië.

Jarno Van Hemelen, Team Manager van het Punch Powertrain Solar Team: “Nu volgt nog een periode van testen tot ons vertrek naar Australië in september. Hierdoor stellen we de wagen perfect af voor we aan de race beginnen. We mikken op de eerste plaats en hierdoor dus onze noorderburen achter ons te laten.”

Over World Solar Challenge
Op 18 oktober 2015 start de race in Australië. Er nemen 31 teams uit 19 verschillende landen aan deel.

De World Solar Challenge wordt aanzien als het officieuze wereldkampioenschap zonnewagenracen. De race heeft een lengte van 3021 km en strekt zich dwars door Australië van Darwin tot Adelaide.