Onderzoek: kan Eendenkroos tot lijm omgezet worden?

In de vijvers van het waterpark op het Landgoed Lankheet in Haaksbergen is deze week begonnen met de teelt van Waterlinzen.

Trefwoorden: #eendenkroos, #eiwitten, #Haaksbergen, #Landgoed Lankheet, #lijm, #Rolsma Advanced Biobased Paints, #soja, #Unipro, #Waterlinzen

Lees verder

research

( Foto: Unipro )

ENGINEERINGNET.NL - Waterlinzen, kleine waterplantjes, staan ook bekend als eendenkroos en leveren tien maal zo veel eiwitten als soja.

Unipro gaat samen met RolsmaAdvanced Biobased Paints onderzoeken in hoeverre dit natuurlijke eiwit kan worden toegepast in hun eindproducten.

De teelt van Waterlinzen op Lankheet is onderdeel van een project dat als doel heeft om een waardeketen voor Waterlinzen te ontwikkelen.

De Provincie Overijssel heeft een subsidie beschikbaar gesteld om dit voor elkaar te krijgen. De samenwerkende bedrijven met een duurzame visie hebben de ambitie om Waterlinzen op grotere schaal te gaan telen.

ABC Kroos kan de Waterlinzen verwerken tot een tussenproduct met een hoog eiwitgehalte. Unipro en Rolsma Advanced Biobased Paints gaan onderzoeken of dit eiwit in lijmen, coatings en verven gebruikt kan worden.

Verder zal het eiwit toegepast worden in vlees vervangende voedingsproducten, zoals groenteburgers of quiches.

Als onderdeel van het MVO-beleid heeft Unipro ervoor gekozen zich de komende jaren aan het Haaksbergse Landgoed als sponsor te verbinden. Daarnaast heeft het bedrijf zich aan het KWF verbonden.


Op de foto:
Waterheren Maurice Beijk, Unipro (links) en Bas van der Geest, Rolsma Advanced Biobased Paints.