UGent en Caloritum winnen prestigieuze prijs met chemische warmtepomp

De Universiteit Gent en UGent spin-off Caloritum hebben met hun chemische warmtepomp een prestigieuze prijs weggekaapt, uitgereikt door de Engelse Royal Society of Chemistry.

Trefwoorden: #Caloritum, #chemische warmtepomp, #CO2 uitstoot, #energieopslag, #fosforchemie, #spin-off, #UGent, #Universiteit Gent, #warmterecuperatie

Lees verder

Techniek

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Uit meer dan honderd inzendingen koos de jury de chemische warmtepomp voor het terugwinnen van industriële restwarmte als beste innovatie.

Deze warmtepomp werd ontwikkeld door de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent (Onderzoeksgroep professor Christian Stevens) en UGent spin-off Caloritum (Wouter Ducheyne).

De Royal Society of Chemistry is een toonaangevende organisatie in Europa die als doel heeft de chemische wetenschappen te bevorderen. Jaarlijks organiseert dit Brits genootschap de Emerging Technologies Competition.

Dat is een wedstrijd ter bevordering van de commercialisatie van de meest impactvolle innoverende ideeën op het gebied van gezondheidszorg, energie en duurzaamheid en materialen.

De jury bekroonde de Universiteit Gent en Caloritum voor de ontwikkeling van een efficiënte chemische warmtepomp die geïnspireerd is op de energieopslag in levende cellen.

Dit basisidee gecombineerd met expertise in de fosforchemie levert een rendabele methode voor het opwaarderen van restwarmte.

Jaarlijks verdwijnt er in Europa ongeveer 180 gigawatt restwarmte via onder andere fabriekspijpen de lucht in. Ongeveer de helft daarvan heeft een temperatuur tussen 75 en 150°C waarvan 30 gigawatt effectief gerecupereerd zou kunnen worden.

Dit is gelijk aan de energie die zowat 30 kerncentrales produceren. Om die energie op te vangen ontwikkelde de onderzoeksgroep van professor Stevens binnen de vakgroep Duurzame Organische Chemie en Technologie samen met Caloritum een warmtepomp.

De ontwikkelde chemische warmtepomp is een thermisch gedreven warmtepomp die laagwaardige afvalwarmte converteert in hoogwaardige proceswarmte.

Wouter Ducheyne van Caloritum: “Thermisch gedreven warmtepompen zijn veel energie-efficiënter dan alle andere conventionele warmtepompen. Ze verbruiken slechts 2% elektriciteit.”

De hier ontwikkelde chemische warmtepomp kan toegepast worden in een brede waaier van industriële processen, gebruikt afvalwarmte van 75 tot 150°C, genereert een temperatuurstijging tot 100°C boven de ingangstemperatuur en heeft een attractieve terugverdientijd van 3 tot 5 jaar.

Caloritum bouwt momenteel een eerste industriële installatie, het begin van de commercialisatie. Het gebruik van thermisch gedreven warmtepompen heeft het potentieel om de industriële CO2 uitstoot met 10% te verminderen.

Deze prijs levert internationale erkenning van deze nieuwe ontwikkeling en onderstreept de expertise in groene chemie en duurzame ontwikkeling van het onderzoeksteam.