Stijgende vraag naar hoogopgeleide technici door bouwsector

De omzetgroei binnen de bouw zorgt voor meer vraag naar hoog opgeleide technici. Ten opzichte van vorig jaar steeg het aantal vacatures in de sector in het tweede kwartaal met ruim 19%.

Trefwoorden: #arbeidsmarkt, #beleidsfuncties, #beroep, #bouwsector, #technisch opgeleiden, #vacatures, #Yacht

Lees verder

HR

( Foto: Yacht )

ENGINEERINGNET.NL - De totale vraag naar hoogopgeleide technici blijft in hetzelfde kwartaal steken op een groei van 9%. Dit blijkt uit een analyse van Yacht.​

De groei in vacatures is zichtbaar binnen de gehele bouwketen; van opdrachtgever en architecten tot en met de bouwbedrijven en installateurs.

Bij de uitvoerders steeg de vraag naar projectleiders, tekenaars, constructeurs en werkvoorbereiders in het tweede kwartaal met gemiddeld 40% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2014.

Ook aan de opdrachtgeverskant is een toenemende vraag naar beleidsmedewerkers, toezichthouders, handhavers en inspecteurs vanuit gemeenten.

Ard Kistemaker, Directeur Engineering bij Yacht. “Ondanks het uitbesteden van activiteiten van gemeenten aan marktpartijen gedurende de afgelopen jaren zien we de vraag naar beleids- en regievoerende functies weer oplopen door de toegenomen bouwproductie.”

De regio’s Amsterdam, Utrecht en Eindhoven laten de grootste stijging zien in de toenemende vraag naar hoog opgeleide technici binnen de bouwsector. Daar steeg het aantal vacatures met 22% in het tweede kwartaal ten opzichte van een jaar geleden.

Het investeringsniveau in de regio Zuid Holland ligt lager, door het afronden van de projecten rondom Maasvlakte 2. Dit resulteert in een kleinere groei van 7% ten opzichte van dat kwartaal vorig jaar.

De vraag naar technici neemt toe nu overheden en bedrijven weer investeren. Door schaarste zijn bedrijven geneigd talent internationaal aan te trekken. Mede omdat technisch specialisten langer bij dezelfde werkgever blijven.

Uit deze beroepen en arbeidsmarkt survey blijkt dat het percentage actief zoekende binnen de groep hoog opgeleide technici slechts 5% is, terwijl dit percentage bij andere hoogopgeleiden 10% bedraagt.