Schaalbaarheid, integratie en applicaties helpen besparen

B&R haalde op de jongste Hannover Messe de vakpers bijeen om even zijn nieuwste technologie tegen de voortdurend bewegende automatiserings-horizon te houden.

Trefwoorden: #automatisering, #B&R, #Ethernet, #machinebouwer, #mapp, #Open Safety, #Powerlink

Lees verder

Productnieuws

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Eén ding staat vast: er zit een consistente strategie achter B&R's ontwikkelingsinspanning voor de machinebouwer: schaalbaarheid, doorgedreven veiligheidsfuncties en kortere time-to-market voor de engineeringafdelingen.

Met zijn sensoren en actuatoren is B&R zeer actief in de machinebouw. Daar kiest het voor Ethernet Powerlink en Open Safety. Al langer bouwt het zijn technologie uit naar de top van de beheerspiramide via PLC, HMI/Scada, MES naar ERP waar het mee de OPC/UA (Open Communication Platform/Unified Architecture) standaard promoot die nu ook door automotive ondersteund wordt.

Communicatie mag dan sleuteltechnologie zijn - en dus een gemeenschappelijke standaard vergen - op de markt is ‘differentiatie’ vitaal. Die vindt B&R in zijn ‘scalability +’ schaalbaarheidsconcept. Machines schuiven van volumeproductie naar ‘on demand’ stukproductie.

Dat vergt tegelijk ‘flexibele’ machines en meer variëteit in het machinepark. Dat drijft niet alleen de kostprijs de hoogte in. Het verlengt ook de ‘time to market’.

Die kost wil B&R naar beneden halen met zijn concept van ‘geïntegreerde automatisering’ dat één enkele engineering tool/software naar voor schuift om zowel het PC/HMI-niveau als plc, motion control en veiligheid af te dekken. OPC/UA is echter te traag voor motion control. Daarom komt er een tussenlaag en wordt OPC/UA bovenop Powerlink of een andere veldbus gezet.

Kostenreductie van 20 à 30%
De nieuwe ‘flexibiliteit’ moet alvast een kostenreductie van 20 à 30% opleveren. De geïntegreerde automatisering moet de complexiteit van software verminderen - bij het schrijven van de software, het aansturen van de machine, het onderhoud,...- en databeheer optrekken naar globale business processen.

Ook op andere vlakken zijn besparingen mogelijk. B&R’s ACOPOS-motor combineert de servo drive mét een opgebouwde motor. Het geheel is niet alleen compacter maar ook twee keer sneller geïnstalleerd dan een klassieke oplossing en vergt bovendien maar één voedingskabel.

B&R pakt ook uit met een programmeerbaar veiligheidssysteem dat 500 keer sneller is dan welk ander ook op de markt. Dank zij die grotere snelheid kan de veiligheidszone van een machine - het vrije gebied waaruit de ‘handjes’ geweerd moeten worden - kleiner zodat ook de machine zelf compacter gebouwd worden.

Veiligheidstechnologie
B&R kiest voor een netwerkgebaseerde, programmeerbare veiligheidsmodule. In 2008 kwam het als één van de eerste op de markt met het concept ‘integrated safety’ ofwel geïntegreerde veiligheid. Het veiligheidssysteem wordt deel van het besturingssysteem.

Op de Hannover Messe 2015 introduceerde B&R de X20 SafeIO-serie. Niet alleen middelgrote of grote machines maar ook kleinere machines kunnen nu een programmeerbare veiligheidsomgeving hebben. En dat met drie variaties van één en dezelfde serie SafeIO-modules: de enkelvoudige ‘Single module’, ‘SafeLogic X’ en ‘Safe Logic’.

Een eenvoudige installatie kan uitgerust worden met een ‘Single module’ die 8 veilige ingangen en 6 veilige uitgangen telt. De SafeLogic X is voor complexere installaties. Deze module is uitbreidbaar met nog eens 10 veilige I/O-modules, waarvan maximaal 4 veilige servo-assen.

Samen tot 200 veilige I/O’s. De SafeLogic tenslotte heeft een onbegrensd aantal veilige I/O’s en servo-assen. Er hoeft dus geen bijkomende module meer telkens men een nieuwe veiligheidsfunctie wil toevoegen. Elke veiligheidsfunctie kan met de programma-ontwikkeltool Automation Studio gewoon aangevinkt en toegevoegd worden.

‘Virtual wiring’
Besparen in tijd en materiaal, dus. Een klant kan beginnen met één enkele module en later doorgroeien binnen de mogelijkheden ervan. Het linken gebeurt via zogenaamde ‘virtual wiring’. Er hoeft geen bekabeling meer tussen de veiligheidsrelais en de plc.

Alleen met de plc is er nog een fysieke bekabeling nodig. Dat betekent automatisch besparen op kabel. Op die plc kan er ook gewerkt worden met gecertificeerde open bouwstenen zoals E-stop en tweehandenbediening. Zo bieden de programmeerbare veiligheidssystemen meer functionaliteit én flexibiliteit.

Maar ook op andere vlakken is er voordeel te halen uit programmeerbare veiligheidstechnologie. Bij een onveilige situatie hoeft niet meer de gehele installatie stilgelegd te worden om naderhand weer allerhande complexe wederopstartprocedures te doorlopen.

Meestal volstaat het dat deel van de installatie, waar de onveilige situatie zich voordoet, uit te schakelen of de hele installatie terug te regelen naar een veilige werksnelheid. Het is helemaal niet nodig de beveiliging te omzeilen.

Reeds in de engineeringfase kunnen diverse parameters geprogrammeerd worden die een veel nauwkeurigere afweging ‘veilig of onveilig’ mogelijk maken. Ook lijnintegratie is mogelijk. Dat ondersteunt dan weer het integreren van verschillende machines in één productielijn.

mapp-technologie
De softwarekost van een moderne machine is tegenwoordig goed voor 30 à 40% van de waarde van de machine. Met zijn mapp-technologie -modular application technology- maakt B&R het nog makkelijker om machines te (her)programmeren.

Wil je een andere functionaliteit, dan stuur je de gepaste app naar de plc. Gewoon via drag & drop. Het rekent dat mapp vlot tot 67% tijdwinst in ontwikkelingstijd kan opleveren. Tweederde sneller, dus. En dat er veel minder broncode geschreven hoeft te worden. Men gaf een voorbeeld van 83% minder. Bovendien is de kans op fouten kleiner.

B&R lanceerde mapp in december 2014 met een 70-tal toepassingen die de meeste functies afdekken. De portfolio zal regelmatig worden uitgebreid. Tweederde van de mapp-functies zijn gratis voor de klant van Automation Studio.

Een derde is via licentie, waarbij de gebruiker betaalt per machine die ermee in productie gaat. Het gaat dan ook om complexere functionaliteiten, zoals robotbesturing.

Ondertussen werken al een honderdtal bedrijven met mapp-sturing. mapp kan overigens ook gebruikt worden voor diagnoses.


(foto's: B&R)
door Luc De Smet, Engineeringnet

Kader:
B&R noemt zich een ‘total automation supplier’. Het voorziet zowel in industriële pc’s als drives en plc-systemen. «Innoveren is de basis van ons succes», zei general manager Peter Gucher (foto).

Zo besteedde het bedrijf bijvoorbeeld 15% van zijn 535 miljoen euro omzet in 2014 aan O&O. Sinds de crisis is B&R met 75% gegroeid - in een dalende markt - en wierf het 700 extra ingenieurs aan. Tweederde van de omzet wordt in Europa gerealiseerd, 16% in America, 18% in Azië.

Het gaat er prat op dat wereldspelers zoals de machinebouwers Trumpf en Amada voor zijn producten kiezen. In de drankenwereld ook de producenten van verpakkings- en afvullijnen OCME, Krones en Sidel. Het bedrijf heeft vandaag om en bij 2,2 miljoen machines geïnstalleerd. Daar kwamen er het voorbije jaar nog een slordige 270.000 bij.


Vraag snel méér informatie via
de Direct Contact-service van Engineeringnet
" onclick="this.form.action='https://engineeringnet.be/infoaanvraag/DirectContactHome.asp?code=Schaalbaarheid, integratie en applicaties helpen besparen&EngnetId=14826';" style="font-size: 90%; width:140px; height: 30px;" type="submit">


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.