Export Vlaamse technologiebedrijven stijgt naar 56 miljard euro

Uit een analyse van sectorfederatie Agoria blijkt dat de export van de Vlaamse technologie-bedrijven met 56 miljard euro gestegen is, maar de export elders in Europa is sneller gestegen.

Trefwoorden: #Agoria, #europa, #export, #innovatie, #innovatief, #maakindustrie, #taxshift, #technologiebedrijven

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - In het crisisjaar 2009 zakte de export tot 43 miljard euro. Sindsdien stijgt onze export elk jaar weer, hoewel de sector een belangrijk aantal bedrijven verloor.

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Het goede nieuws is dat de technologiebedrijven steeds meer exporteren. Het slechte nieuws is dat we marktaandelen in het buitenland zijn verloren.”

De export van de technologische industrie is goed voor ruim 30% van de totale export van het Vlaams gewest en daardoor bij uitstek de ideale graadmeter van de toestand van onze economie.

Ze is bovendien erg divers; voertuigen, vliegtuigonderdelen, landbouw- en textielmachines, metaal-en kunststofproducten, elektronica, softwareproducten, …

Vlaanderen heeft een sterke industriële motor en tot 80% van de productie is bestemd voor exportmarkten. Die motor draait op volle toeren en voor het vijfde jaar op rij groeit de export van onze technologiebedrijven.

Zo halen we nu weer bijna het niveau van net voor de crisis toen in 2007 voor meer dan 60 miljard euro werd geëxporteerd. Maar die mooie cijfers kunnen niet verdoezelen dat onze Vlaamse bedrijven marktaandeel verliezen op hun exportmarkten.

Uit de cijfers blijkt immers dat andere EU-landen nog betere exportcijfers kunnen voorleggen. En nog opvallend: we exporteren vooral naar andere EU-landen (38,2% naar onze drie buurlanden) terwijl andere EU-landen er nog beter in slagen nieuwe exportmarkten in verre groeilanden zoals China, India, Mexico en Zuid-Afrika aan te boren.

Agoria stelt 3 maatregelen voor om de Vlaamse export een boost te geven:

  1. Zorg hier voor een sterke industrie: Ons industrieel weefsel liep tijdens de crisisjaren zware schade op en de hoge ondernemingskosten prijzen ons steeds meer uit de markt.
    De Pril: “We hopen op een relevante taxshift die de kost op arbeid vermindert zodat we competitiever worden op de internationale markten. Alleen zo worden hier nog (niet-gesubsidieerde) jobs gecreëerd.”
  2. Investeer in innovatie: Wie duur is, moet iets extra’s kunnen bieden. Om onze hoge kosten deels te compenseren moeten we producten en diensten aanbieden waarvoor de buitenlandse klant meer wil betalen.
    De Pril: “We vragen dat de Vlaamse overheid minstens 20% van haar onderzoeks- en innovatiemiddelen inzet op vraaggestuurd industrieel gericht onderzoek.”
  3. Zet in op verre export: Meer dan de helft van de exportgroei van de afgelopen 10 jaar is afkomstig van onze export naar de groeimarkten. Andere landen hebben dit goed begrepen.
    De Pril: “Nog geen 30% van onze export gaat naar landen buiten de EU. In landen als Frankrijk, Duitsland, Zweden en Finland schommelt dit rond 45%. Vlaanderen moet zich profileren als technologische hotspot voor een aantal focusdomeinen zoals bijvoorbeeld nieuwe materialen, mechatronica, offshore windenergie en innovatieve ICT-oplossingen, ....”

    (GL) (bron en foto's: Agoria)