Vlaamse regering maakt aansluiting op warmtenet makkelijker

Vanaf 1 januari 2016 wordt drempel voor bouwheer om zich aan te sluiten op warmtenet, verlaagd. "De huidige regelgeving straft bouwheren die willen aansluiten op een warmtenet".

Trefwoorden: #e-niveau, #e-peil, #energie, #turtelboom, #warmtenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wienerberger )

ENGINEERINGNET.BE - Een bouwheer in Vlaanderen die zich wil aansluiten op een warmtenet voor het verwarmen van zijn woning, wordt geconfronteerd met een paar praktische bezwaren in de EPB-regelgeving.

Bij de berekening van de energieprestatie kan een warmtenet namelijk pas in rekening worden gebracht als aan alle andere EPB-eisen - zoals minimale isolatie van vloeren en ramen en kwalitatieve ventilatie - is voldaan.

Dit heeft tot gevolg dat een bouwheer vaak al grote investeringen heeft gedaan om vervolgens te ontdekken dat hij dit niet kan inbrengen in de EPB-berekening, omdat bijvoorbeeld niet aan de eisen voor raamisolatie is voldaan.

Het E-peil van de nieuwbouw ligt dan hoger dan voorzien, en dit kan een boete tot gevolg hebben. Men zou kunnen zeggen dat de keuze voor een warmtenet vandaag wordt afgestraft.

"Daar brengen we nu dus verandering in”, zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom. Via een wijziging in het Energiebesluit verfijnt de Vlaamse Regering de berekeningsmethode en versoepelt ze de EPB-regelgeving.

Warmtenetten zijn een systeem waarbij woningen worden verwarmd via een ondergronds netwerk vanleidingen.

“Via warmtenetten kan bijvoorbeeld industriële warmte, die anders verloren gaat, worden gerecupereerd voor het verwarmen van woningen en gebouwen. Maar de voordelen hiervan worden in de huidige berekeningsmethode van de energieprestatie van een woning vaak ondergewaardeerd”, legt Turtelboom uit.

Op 10 augustus besliste de Vlaamse Regering dat vanaf 1 januari 2016 de regelgeving verandert. Het warmtenet wordt meegerekend via een procedure om gelijkwaardigheid ten opzichte van individuele verwarmingsinstallaties te bewijzen.

Verder wordt de berekeningsmethode verfijnd, waardoor de berekende resultaten dichter bij de realiteit liggen. “Zo proberen we maximaal mensen aan te moedigen om te investeren in restwarmte en groene warmte als een warmtenet aanwezig is”, voegt minister Turtelboom daar nog aan toe.


ACHTERGROND
Een performant warmtenet zorgt voor een winst van 8 E peilpunten, indien er warmte gebruikt afkomstig uit de verbranding van afval kan dit oplopen tot een winst van 20 E peilpunten in welbepaalde gevallen.