Chinese voetbalrobots verslaan team van TU/e op robot-WK

De robots van het voetbalrobotteam van de TU Eindhoven verloren tijdens de finale op de RoboCup 2015 in het Chinese Hefei van hun grote rivaal Water uit China met 4-1.

Trefwoorden: #@Home-competitie, #Amigo, #China, #Hefei, #Robocup, #robotvoetbal, #Tech United, #TU/e, #voetbalrobot, #WK, #zorgrobot

Lees verder

nieuws

( Foto: TU/e - © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Ondanks de nederlaag gaat het team met opgeheven hoofd naar huis.

“We hebben de finale dan wel verloren, maar het was wel voor de achtste keer op rij dat we in de finale van de RoboCup stónden”, aldus teamcaptain Lotte de Koning.

“Het blijft heel erg balen natuurlijk, vooral net na de wedstrijd hadden we er behoorlijk de pest in. Maar overall was het Chinese team gewoon heel erg goed. Dat weten we al en vooral in de finale gáán ze ervoor, ze halen alles uit de kast.”

Tech United deed mee in de zogeheten ‘Middle Size League’, ook wel de ‘koningsklasse’ genoemd vanwege het spectaculaire robotvoetbal. De wedstrijden worden gespeeld door teams van vijf tegen vijf tafelhoge voetbalrobots, die geheel zelfstandig voetballen, zonder dat hier een menselijke sturing aan te pas komt.

Het TU/e-team verdedigde de afgelopen dagen in het Chinese Hefei zijn wereldtitel, die het vorig jaar pakte in Brazilië. Een jaar eerder, in 2013, was concurrent Water tijdens de RoboCup in Eindhoven met het goud ervandoor gegaan.

De zorgrobots van Tech United, SERGIO en AMIGO, moesten in China genoegen nemen met een vierde plaats in de @Home-competitie van RoboCup.

In deze klasse, waarin zorgrobots deelnemen die op termijn oudere mensen kunnen helpen langer zelfstandig te blijven wonen, werd het team vorig jaar nog tweede.

Het team kampte vlak voor de finale onverwachts met opstartproblemen met de camera van SERGIO, waardoor veel kostbare tijd in de finale verloren ging.


Doel van RoboCup
Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze samenleving.

RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.

Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens hun nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.