UGent brengt CO2-spons voor industriële rookgassen stap dichterbij (+video)

Centrum voor Moleculaire Modellering van de UGent stelt revolutionaire technologie voor om CO2 uit industriële rookgassen te halen door gebruik te maken van water en restwarmte van de gassen

Trefwoorden: #Carbon Capture & Sequestration, #co2, #css, #fulbright, #Moleculair, #science, #ugent, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: YouTube )

ENGINEERINGNET.BE - CO2-afvang en -opslag - Carbon Capture & Sequestration of afgekort CCS - is een technologie die CO2 uit uitlaatgassen van elektriciteitscentrales opvangt om die vervolgens ondergronds op te slaan. Het is één van de denkpistes die gevolgd worden voor de overgang naar een CO2-neutrale wereld.

Het principe stoelt op het gebruik van nanoporeuze materialen die fungeren als een "spons". Bij contact met uitlaatgassen neemt de spons enkel CO2 op, maar geen stikstofgas (zie foto)

In conventionele CCS-systemen wordt de spons vervolgens 'uitgeknepen' of opgewarmd en het is net die energieverslindende regeneratiestap die een (te) hoge werkingskost veroorzaakt. Dat is meteen ook het grootste knelpunt om CCS toe te passen op grote schaal.

Prof. Veronique Van Speybroeck en Lennart Joos van de vakgroep Toegepaste Fysica - Centrum voor Moleculaire ModelleringCentrum voor Moleculaire Modellering van de UGent komen nu met een conceptvoorstel dat gebaseerd is op geavanceerde moleculaire simulaties. Hun methode zou de hoge werkingskost van het proces drastisch verlagen. De resultaten werden gepubliceerd in Energy & Environmental Science.

In de nieuw voorgestelde technologie wordt de spons voor regeneratie eerst ondergedompeld in water. Dit water verdringt de CO2 uit het materiaal en wordt op zijn beurt opnieuw verwijderd door de spons in contact te brengen met de hete uitlaatgassen.

Volgens deze innovatieve aanpak moet geen energie toegevoegd worden aan het CCS-proces en 'kan de werkingskost ingrijpend gereduceerd worden'. Zo is de grootschalige toepassing van CCS dus alweer een stap dichterbij.


(BB)

ACHTERGROND
Het onderzoek kwam tot stand binnen het kader van een FWO-mandaat en tijdens een onderzoeksverblijf dat werd ondersteund met een Fulbright-beurs.


Bekijk een Tedx-talk van Lennart Joos over de CO2-spons.