Hoe berekent Elia de strategische reserve voor volgende winter?

Elia licht in nieuwsbrief strategische reserve voor komende winter toe: de inschakeling van bepaalde WKK-centrales en de heropstart van Doel 1 moeten volstaan om tekorten te vermijden.

Trefwoorden: #Drogenbos, #electrabel, #elia, #Herdersbrug, #Les Awirs, #strategische reserve, #Turbojet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Op 14 juli lichtte transmissienetbeheerder Elia in de Belgische Kamer de situatie toe van het elektriciteitsnet tijdens de winter 2015-2016, met een update van de strategische behoeften voor de komende wintermaanden.

Daaruit blijkt dat in principe de nodige reserve ingevuld is. Hoe berekent de beheerder deze strategische reserve?

In november 2014 kreeg Elia de opdracht van de overheid om een strategische reserve aan te leggen van 3500MW voor het winterseizoen 2015-2016.

"In het jaar daarvoor werd al een contract afgesloten voor 750MW van dit totale volume", aldus de beheerder. "Deze cijfers gingen uit van de hypothese dat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 niet beschikbaar zouden zijn".

Doordat er een aantal geplande sluitingen van elektriciteitscentrales waren aangekondigd, keek Elia in eerste instantie aan tegen een verlies van 1612 MW voor de komende wintermaanden. Dat cijfer werd later naar beneden toe bijgesteld tot 799MW, doordat niet alle sluitingen zullen doorgaan. Zo zullen de Electrabel-centrales van Drogenbos, Herdersbrug, Les Awirs en verschillende Turbojets dan toch operationeel blijven.

"Daarnaast hebben we de geschatte evolutie van de verbruikspiek bijgesteld en ook rekening gehouden met het effect van de bewustmakingsacties in het kader van het vraagbeheer", aldus Elia.

"Dit leverde een bijkomende daling van 600MW op in de behoeften aan strategische reserves". Voor deze berekening ging de beheerder uit van de historische gegevens en de voorspellingen van de IHS CERA (IHS Cambridge Energy Research Associates), waarbij ook de conjunctuurschommelingen in rekening worden genomen.

"Als men de optelsom maakt op basis van deze berekeningen moet er dus nog in het totaal 1350MW worden voorzien om de resterende behoefte te dekken. De biedingen, die geldig werden ingediend, in het kader van de aanbesteding voor het winterseizoen 2015-2016 dekken in totaal 805 MW".

Dat levert dus nog een tekort van 545MW op. Maar Elia maakt zich sterk ook dit te kunnen opvangen, onder meer dank zij de definitieve toezegging na 14 augustus van een operatoren dat hun WKKs deze winter beschikbaar zullen zijn.

Elia: "Bronnen hebben echter onlangs bevestigd dat bepaalde warmtekrachtkoppelingscentrales, samen goed voor een totaal vermogen van 130 MW, en Doel 1 (433 MW) deze winter opnieuw in dienst zullen worden gesteld. Zij zouden het nog ontbrekende strategische reservevolume kunnen opvangen".