Onderzoek: uitzaaiing borstkanker afremmen

Onderzoekers van het VIB en de KU Leuven hebben aangetoond dat uitzaaiing bij borstkanker kan afgeremd worden door de expressie van zuurstofsensor PHD2 te verlagen.

Trefwoorden: #borstkanker, #kanker, #KU Leuven, #onderzoek, #Peter Carmeliet, #PHD2, #research, #stromale fibroblasten, #tumor, #tumorgroei, #uitzaaiing, #VIB, #zuurstofsensor

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Borstkanker is de op een na dodelijkste kanker bij vrouwen, hoofdzakelijk door uitzaaiing.

De resultaten van dit onderzoek wijzen erop dat PHD2-inhibitie een veelbelovend therapeutisch potentieel heeft.

De studie werd gepubliceerd in het toonaangevende medische vaktijdschrift Cell Reports, dat bericht over baanbrekend biologisch onderzoek.

Dit is de eerste studie waarbij het effect van geblokkeerde PHD2-expressie wordt nagegaan in een model met spontane borstkanker. Dit is een betere imitatie van menselijke kankers dan de modellen met getransplanteerde tumoren gebruikt in eerder onderzoek.

De studie leidde tevens tot de vaststelling dat stromale fibroblasten (cellen die kankerweefsel ondersteunen en de verspreiding van kankercellen in de hand werken) een onverwachte rol blijken te spelen.

Een onderzoeksteam onder leiding van Peter Carmeliet (VIB/KU Leuven) heeft ontdekt dat genetische blokkering van PHD2 leidt tot aanzienlijk minder metastase (uitzaaiing) van borstkanker, de grootste doodsoorzaak bij borstkankerpatiënten.

Uit het onderzoek is gebleken dat geblokkeerde PHD2-expressie de tumorgroei niet stimuleert, en dus een veilige therapeutische benadering is. Hiermee worden de strijdige resultaten van eerdere experimenten met suboptimale tumormodellen weerlegd.

De studie toont aan dat PHD2-inhibitie uitzaaiing tegengaat via twee geheel nieuwe mechanismen: door de tumorbloedvaten te normaliseren, en door de ‘door kanker geactiveerde fibroblasten’ te inactiveren.

In tumoren worden de ondersteunende fibroblasten sterk geactiveerd om bindweefsel aan te maken dat door kankercellen wordt gebruikt als ‘snelweg’ om te ontsnappen naar afgelegen organen.

De meeste bestaande kankerbehandelingen richten zich echter op de kwaadaardige kankercellen en niet op hun buren, de door kanker geactiveerde fibroblasten. Sterker nog, er bestaat geen enkele behandeling die deze fibroblasten inactiveert om uitzaaiing tegen te gaan.

Carmeliet: “Wij hebben vastgesteld dat de uitzaaiing van borstkanker op twee manieren wordt geremd wanneer we zuurstofsensor PHD2 blokkeren:

  • ten eerste helpt dit de bloedvaten in tumoren terug te keren naar hun normale, sterkere toestand, waardoor kankercellen minder kans hebben om door de vaatwand te ontsnappen,
  • ten tweede verhindert dit dat kankercellen aangrenzende geactiveerde fibroblasten overmeesteren en de instructie geven om snelwegen van bindweefsel aan te leggen, via dewelke kankercellen naar andere delen van het lichaam kunnen migreren.”

PHD2-inhibitoren worden momenteel getest in de kliniek voor de behandeling van bloedziekten (anemie of bloedarmoede).


(bron en foto: VIB - Peter Carmeliet)