NMBS slachtoffer van externe DDOS-aanval op internetverbindingen

NMBS is het gisterenavond het slachtoffer geworden van een DDOS-aanval: "De betalingstalingssystemen en onze website waren vertraagd of niet beschikbaar".

Trefwoorden: #cyberscurtiy, #ddos, #hack, #nmbs

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het internetverkeer van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS is sinds gisteravond 5 augustus zwaar verstoord door een externe gedistribueerde aanval (= DDOS, Distributed Denial Of Service).

NMBS in een korte mededeling: "Hierdoor ondervinden reizigers moeilijkheden bij het consulteren van de website en bij elektronische betalingen aan de loketten, automaten, via de website en de mobiele applicaties. Er wordt sinds 8.30 uur geen supplement aangerekend aan reizigers die zonder vervoerbewijs de trein nemen. Ook morgenvroeg zal dit nog het geval zijn".

De IT-afdeling en de cybersecurity-specialisten zijn naar verluidt 'met man en macht aan de slag om de aanval het hoofd te bieden'. Hiervoor doen ze beroep op het Belgische CERT (federale cyber emergency team).


(Bert Belmans( foto: NMBS)

ACHTERGROND
In een DDOS-aanval bestookt een groep hackers een met het internet verbonden IT-systeem gelijktijdig en georchestreerd met een overmatig groot aantal communicatieverzoeken. Daardoor stijgen de wachttijden exponentieel of raakt de server overbelast. Er bestaan zelfs programma's die dit type aanval uitvoeren, de zogenaamde 'flooders'. Bijvoorbeeld Anonymous maakt gebruik van deze techniek.