Industriële gebruikers en het smart grid

Helena Gerard, EnergyVille: "Flexibel energieverbruik heeft een waarde die bedrijven kunnen valoriseren. Vandaag onderschatten we die waarde wellicht nog."

Trefwoorden: #elektriciteitsopwekking, #EnergyVille, #Flexibel energieverbruik, #Helena Gerard, #hernieuwbare energie, #Smart Grid Flanders, #Smart grids, #warmtepompen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Dit najaar is Helena Gerard (EnergyVille) één van de dertig sprekers op de Smart Grid School (13-15 oktober) van Smart Grids Flanders.

Op de openingsdag presenteert zij de uitdagingen en opportuniteiten voor industriële gebruikers in een smart grid omgeving.

Helena Gerard begon haar carrière bij GDF Suez (het huidige Engie) en is intussen senior researcher bij EnergyVille. Ze is gespecialiseerd in het analyseren van energiemarkten, prijsmechanismen, actoren en markttransacties. De bewegingen in het energielandschap van vandaag boeien haar.

Gerard: “Er speelt een vierdubbele dynamiek. We zien (1) een toename van het aandeel hernieuwbare energie, (2) een verschuiving van centrale naar gedecentraliseerde elektriciteitsopwekking, (3) een stijgende druk om energie-efficiënt te zijn en (4) een groeiende elektriciteitsvraag, o.a. door het gebruik van warmtepompen en elektrische wagens.

Het traditionele elektriciteitssysteem was robuust en had stabiele prijzen. Vandaag worden we geconfronteerd met een fragieler systeem dat nog volop in ontwikkeling is, met grotere prijsschommelingen tot gevolg.”

“Een moeras van prijsdynamieken”
Op de Smart Grid School zal Helena Gerard toelichten welke uitdagingen en opportuniteiten dit bewegende landschap biedt aan industriële gebruikers.

Helena Gerard: “Ik benader het onderwerp vanuit concrete, praktische vragen: waar zal de impact op de energieprijs zich laten voelen; hoe ga je daar als bedrijf mee om; moeten grote en kleine bedrijven een andere aanpak volgen?”

Gerard beschouwt de evoluerende energieprijs als een belangrijke uitdaging voor bedrijven: “De prijs hangt in grote mate af van het verbruikspatroon, maar de relatie tussen verbruik en prijs is tegenwoordig erg complex. Vroeger had je een dag- en nachttarief en een avond- en ochtendpiek, en dat was het.

Tegenwoordig zien we een waar moeras van prijsdynamieken. De sluiting van conventionele centrales en de toename van wind en zonne-energie, in combinatie met de koppeling van de verschillende Europese spotmarkten, creëert een heel nieuw prijspatroon.

In deze veranderende context van de energiemarkt is het voor bedrijven belangrijk om een grondige analyse door te voeren van hun verbruikspatroon in relatie tot de energieprijs. Op die manier heeft een bedrijf de sleutel in handen om op een efficiënte manier met energie om te gaan en eventueel tot andere manieren van energie-aankoop over te gaan.”

“Vandaag niet altijd mature business case – maar evolutie gaat snel”
De toenemende complexiteit en volatiliteit van de energieprijs levert echter ook interessante opportuniteiten op.

Gerard: “De transformatie van het systeem stimuleert bedrijven om efficiënter en meer flexibel met energie om te gaan. Bedrijven die daarin slagen kunnen waarde creëren met hun flexibel energieverbruik.

Diverse actoren – zoals netwerkoperatoren, aggregatoren, energieleveranciers - hebben interesse in verschillende soorten flexibiliteit. Op die manier ontstaan er een breed scala aan business cases voor bedrijven die toelaten om de waarde van hun flexibiliteit te exploiteren. Vandaag onderschatten we de mogelijkheden wellicht nog.

Op dit moment zijn een aantal business cases nog niet voldoende matuur. De kost om de flexibiliteit beschikbaar te maken is in die gevallen hoger dan de marktwaarde van die flexibiliteit. Maar de evolutie gaat snel.

Het is alvast een goed idee voor bedrijven om bijvoorbeeld kleine aanpassingen te laten maken in hun energiecontract. Wat levert het op om een uur vroeger of later te starten?

Ook heel belangrijk is de juiste identificatie van de aanwezige flexibiliteit. Voor je een business case kunt berekenen, moet je weten hoeveel flexibiliteit er mogelijk is, onder welke omstandigheden en voor hoe lang.”


(bron en foto: Smart Grids Flanders - Helena Gerard)