FANC neemt maatregelen tegen nonchalante technici van Tihange-kerncentrale

In reactie op verschillende incidenten in nucleaire centrale van Tihange, legt FANC kerncentrale corrigerende maatregelen op. "Het niet volgen van geijkte procedures is er geen uitzondering"

Trefwoorden: #doel, #electrabel, #fanc, #schorsing, #tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel, herlading reactorkuip Tihange )

ENGINEERINGNET.BE - Op woensdag 29 juli 2015 werd de werking van een isolatieklep van het reactorgebouw getest in eenheid 3 van de kerncentrale van Tihange, die op dat moment op vol vermogen draaide.

"Deze test verliep niet zoals voorzien", meldt de nucleaire instantie FANC op zijn website. "Na het mislukken van de test hebben de operatoren niet gereageerd zoals wordt voorgeschreven door het veiligheidsprotocol van de kerncentrale. Dit vormt een inbreuk tegen de reglementaire bepalingen waarin de uitbatingsvoorwaarden voor Tihange 3 vastgelegd zijn".

Ook in een andere reactorgebouw, dat van Tihange 1, deed zich enkele dagen eerder een gelijkaardig incident voor. Deze reactor ligt al enige weken stil voor herlading van de kern. Op 25 juli 2015 werd, "ten gevolge van een aaneenschakeling van menselijke fouten", een elektriciteitskast afgekoppeld voor een interventie, waardoor ook een keten voor radioactiviteitsmeting uitgeschakeld werd. "Ook dat is in strijd met de reglementaire bepalingen van de technische specificaties van de eenheid".

Nog iets eerder, op dinsdag 14 juli, werd - terwijl de kerncentrale van Tihange op vol vermogen draaide - een isoleerafsluiter van het containment van de reactor afgesloten ten gevolge van een ontijdig signaal. De klep in kwestie dient tot isolatie van de leiding van het koelcircuit van het reactorgebouw. FANC: "Tijdens de daaropvolgende interventie werden niet alle reglementaire bepalingen nageleefd die voorzien zijn in de technische specificaties".

Het meest recente incident was voor de nucleaire controle-instantie FANC de druppel die de emmer deed overlopen. Dat het personeel van de kerncentrale de opgelegde procedures niet volgt, is blijkbaar niet uitzonderlijk. En dat is absoluut niet aanvaardbaar in risicovolle omgevingen, zoals de (petro)chemische industrie of de nucleaire sector.

FANC: "In de afgelopen 6 weken hebben zich een aantal gelijkaardige afwijkingen voorgedaan". Er zou sprake zijn van een zekere nonchalance bij het technisch personeel, een bekend gegeven in technische risicoanalyses en een nachtmerrie voor veiligheids- en preventiespecialisten.

Daarom besliste het FANC om een pro justitia op te stellen en een reeks corrigerende maatregelen op te leggen. Zo worden onder meer vier werknemers geschorst en moeten ze een opleiding volgen alvorens terug aan het werk te mogen gaan, melden diverse bronnen.

Ook exploitant Electrabel moet iets doen aan de algemene veiligheidscultuur, klinkt het. Indien deze niet verbetert, zou zelfs het stilleggen van Tihange overwogen worden. Het wegvallen van de productiecapaciteit zou alvast transmissienetbeheerder Elia komende winter in (zeer) ernstige bevoorradingsproblemen brengen (zie leestip onderaan), temeer daar Doel 3 en Tihange 2 nog steeds offline zijn als gevolg van de in de reactorkuipwanden gedetecteerde anomalieën.

"De uitbating van een kerncentrale vereist onder alle omstandigheden een strikte naleving van de veiligheidsvoorschriften, opdat er steeds een maximaal aantal veiligheidssystemen en -procedures actief zijn. Deze corrigerende maatregelen moeten er dan ook toe leiden dat de veiligheidscultuur in de kerncentrale van Tihange wordt versterkt en dat de veiligheidsprocedures voortaan opnieuw even rigoureus worden toegepast als voordien", stelt het FANC.

Dat het FANC zwaar tilt aan de drie geciteerde incidenten, bewijst het feit dat de voorvallen na analyse werden ingedeeld op niveau 1 van de INES-schaal. INES (International Nuclear Event Scale) is een communicatietool die toelaat om de ernst van een gebeurtenis waar ioniserende straling bij betrokken is begrijpelijk voor te stellen. Deze schaal telt zeven niveaus, gaande van 1 (anomalie) tot 7 (zwaar ongeval).

Het toegekende niveau 1 mag dan het minst 'ernstige' zijn, het feit dat de voorvallen überhaupt de INES-schaal halen, bewijst dat de nucleaire controle-instantie er zwaar aan tilt. Wel beklemtoont FANC dat de afwijkingen geen enkele impact hebben gehad op het welzijn van het personeel, de bevolking of het leefmilieu.


ACHTERGROND
De kerncentrale van Tihange telt 3 drukwaterreactoren (PWR) die respectievelijk in dienst gesteld werden in 1975 voor Tihange 1, in 1983 voor Tihange 2 en in 1985 voor Tihange 3. Ze leveren een totaal vermogen van 3.016MW: reactor 1 is goed voor 962MW, unit 2 voor 1.008MW en reactor 3 voor 1.046MW.