Stinger, de onderwaterrobot voor nucleaire reactorkuipen (+video)

GE Hitachi Nuclear Energy ontwikkelde speciaal voor de inspectie van nucleaire reactorkuipen een onderwaterrobot die de wanden onderzoekt op onder meer materiaaldegradatie en afwijkingen.

Trefwoorden: #ge hitachi, #general electric, #kerncentrale, #nucleair, #robot, #shutdown, #stinger

Lees verder

research

( Foto: GE Hitachi Nuclear Energy )

ENGINEERINGNET - "Hij duikt in het koelwater en kan tot drie weken ondergedompeld blijven", stelt de Amerikaanse engineeringgigant GE (General Electric), "en hij inspecteert waar geen mens kan gaan".

De onderwaterrobot Stinger - volgens GE de eerste van zijn soort - is alvast het neusje van de zalm wat elektromechanische en nucleaire engineering betreft.

En hij doet waar robots het best in zijn: risicovolle taken overnemen van menselijke operatoren. In dit geval het inspecteren van de hoogradioactieve wanden van de reactorvaten in kerncentrales.

Stinger is gebouwd rond een Hitachi-robot, wordt aangedreven door multidirectionele thrusters en heeft een hoge resolutie videocamera aan boord. Om oppervlakken en lasnaden te reinigen en klaar te maken voor inspectie, laat hij er eerst een hogedruk waterstraal op los.

Maar het belangrijkste van al: om hem te beschermen tegen radioactieve straling, stopten een GE-ingenieurs hem in een wolfram jasje en kreeg hij elektronica ingebouwd die minder gevoelig is voor hoge stralingsniveaus.

Daardoor kan hij kan drie weken continu aan werk blijven en zo plaatsen bereiken die met de klassieke systemen niet of moeilijk bereikbaar waren.

Bovendien: via een voedings- en een datakabel kan hij vanop een afstand van tientallen meters ver aangestuurd worden. Dat betekent alvast dat het inspectiepersoneel zich niet langer in de stralingszone vlakbij de reactorkuip moet begeven om de apparatuur en vast gemonteerd camera's manueel te bedienen.

"De stilstandtijden voor gepland onderhoud of het herladen van de brandstofelementen zullen flink wat korter worden, want Stinger stoort de normale, operationele werkzaamheden niet", stelt Brandon Smith, de ingenieur die de ontwikkeling leidde, "met lagere stralingsrisico's voor het inspectieteam".

De robot wordt momenteel voor het eerst op meerdere locaties in de VS ingezet.


VIDEO