SD Worx ’voorzichtig positief’ over tewerkstelling in KMO’s

Structurele tewerkstelling in Belgische KMO’s evolueert in tegenstelling tot vorige vier kwartalen positief. Dat blijkt uit driemaandelijkse KMO-jobindex van HR-dienstverlener SD Worx.

Trefwoorden: #jobindex, #sd worx, #tewerkstelling

Lees verder

HR

( Foto: ThyssenKrupp )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens het tweede kwartaal van 2015 steeg de structurele tewerkstelling in Belgische KMO’s met 0,3%. Op jaarbasis zorgt dit zelfs voor een positief cijfer van 0,7%.

"Bovendien behalen alle gewesten deze keer positieve resultaten", stelt SD Worx. "De voorbije vier kwartalen steeg alleen Vlaanderen met 1,6%". In het tweede kwartaal van 2015 daarentegen steeg Vlaanderen met 0,4%, Wallonië met 0,2% en Brussel met 0,1%.

Het lijkt er dus op dat KMO's opnieuw aan het aanwerven zijn, al houdt SD Worx het bij 'voorzichtig positief'. De tendens dient nog bevestigd te worden alvorens van een trendbreuk kan gesproken worden.

Na het tweede kwartaal van 2015 wordt de KMO-jobindex afgeklokt op 111,9 punten, vergeleken met 111,2 punten in dezelfde periode van 2014.

Ter informatie: de index geeft het aantal meer tewerkgestelden (per honderd) weer ten opzichte van het aantal dat tewerkgesteld was in 2005 (=referentiepunt; index=100).

Strategisch adviseur Johan Van Duyse licht toe: “Het hoogste tewerkstellingscijfer noteerden we met 112,2 punten in november 2011. Het huidige cijfer komt overeen met dat van eind 2011 en half 2012. Het dieptepunt hebben we gekend in de zomer van 2013 toen we rond de 110,5 punten draaiden".

"We kunnen dan ook concluderen dat de tewerkstelling binnen de KMO’s de laatste vier jaar stagneert, maar dat we de laatste twaalf maanden het verlies van de vorige jaren aan het goedmaken zijn".

Een andere belangrijke en opmerkelijke trend is dat er steeds meer 50-plussers in KMO’s tewerkgesteld worden (en blijven). Zo ‘vergrijsden’ de werknemers in KMO’s de voorbije twaalf maanden.

Er zijn nu naar verluidt bijna 5,82% meer 50-plussers tewerkgesteld dan vorig jaar, een trend die in de drie gewesten de kop opsteekt.


ACHTERGROND
De KMO-jobindex van SD Worx geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in KMO’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen tewerkstellen.