Duitse Allianz Arena bespaart 60% energie met nieuwe LED-verlichting

De Duitse Allianz Arena werd voorzien van kleurrijke dynamische lichtdisplays over zijn volledige gevel. De gebruikte Philips LED-verlichting zorgt voor besparing op energie en CO2-uitstoot.

Trefwoorden: #Allianz Arena, #Bayern München, #CO2-uitstoot, #energiebesparing, #LED-verlichting, #Philips, #sfeerverlichting, #Voetbal, #voetbalstadion

Lees verder

nieuws

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET - Voetbalclub Bayern München speelt vanaf dit jaar in een stadion dat sfeervol verlicht wordt door LED-verlichting.

Het geïnstalleerde systeem van Philips kan volledig digitaal bediend worden en is in staat 16 miljoen kleuren weer te geven. De Allianz Arena is het eerste Duitse stadion dat voorzien werd van een dynamische sfeerverlichting over zijn complete gevel.

Meer dan 300.000 LED-lampen, verdeeld over een indrukwekkend oppervlak van 26.000 vierkante meter, laten het opblaasbare buitenmembraan van de stadiongevel helder schijnen.

In vergelijking met het vorige systeem bespaart de nieuwe technologie meer dan 60% op het elektriciteitsverbruik en ongeveer 362 ton CO2 per jaar.

Ook de onderhouds- en bedrijfskosten zijn lager: de LED's hebben een gemiddelde levensduur van 80.000 bedrijfsuren en het systeem is uiterst robuust, zelfs bij extreme weersomstandigheden met temperaturen van wel -50 graden Celsius.

Daarnaast zorgt het op cloud gebaseerde platform voor een optimale bediening. Dit systeem levert gedetailleerde rapporten in real-time, vergemakkelijkt het onderhoud en vereenvoudigt het contentbeheer.

Bij de werkzaamheden, die in oktober 2014 werden opgestart, werd in totaal meer dan 45 ton materiaal gebruikt, waaronder meer dan 7,5 kilometer aan lineaire hightecharmaturen, honderden data-enablers en meer dan 5.000 meter kabel voor de digitale besturing.