Maintenance managers moeten ware «duizendpoten» zijn

Waar de boardroom enkele decennia geleden nauwelijks aandacht had voor maintenance, staat maintenance nu op duidelijk op de agenda bij de belangrijke functies.

Trefwoorden: #column, #Internet of Things, #KU Leuven, #Liliane Pintelon, #maintenance, #maintenance manager, #onderhoud

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - We kunnen daar alleen maar blij om zijn, het heeft lang genoeg geduurd om op dat niveau enige appreciatie voor maintenance los te weken.

Of zit er een addertje onder het gras? Ik weet natuurlijk niet hoe de situatie bij jullie in het bedrijf is, maar vanop de zijlijn zie ik toch heel wat potentiële addertjes en adders.

Maintenance managers (M/V) vandaag zien immers heel wat op zich afkomen.
Een eerste observatie is dat het er technisch niet eenvoudiger op wordt. Technologie verandert en verandert snel.

Allerlei niet-meer zo futuristische concepten als Industry 4.0 of Smart Factories worden met ronkende volzinnen bejubeld. Uitmaken wat voor jouw situatie nu relevant, haalbaar en interessant is, wordt een immense uitdaging.

Maar naast de technologische kant is er de menselijke kant. Maintenance blijft, ondanks alle Internet of Things en e-maintenance ontwikkelingen, een arbeidsintensief proces.

De nood aan goed opgeleide en voortdurende bijgetrainde techniekers blijft een harde realiteit. Die techniekers moeten gevonden worden op een krappe arbeidsmarkt. Ze moeten ook gemotiveerd worden om te werken in een soms negatieve sfeer.

Het valt me trouwens dikwijls op hoe weinig positieve feedback er bij onderhoudsdiensten terechtkomt. Het gaat eerder de richting uit: Waarom is dat nu weer kapot? Kan het repareren niet sneller? Is het echt nodig zo’n duur wisselstuk te gebruiken?

En meer van dat. Werken met mensen betekent ook samenwerken, een teamgeest ontwikkelen. Ook dat gebeurt niet zo maar. Dat vraagt een volgehouden inspanning.

Er moet niet alleen samengewerkt worden binnen de onderhoudsdienst, maar ook over diensten heen. Denk maar aan overleg met productie, engineering en aankoop. Dit vraagt een degelijk ontwikkelde onderhoudsstrategie. Meer en meer worden onderhoudstaken en -taakpakketen uitbesteed.

Flexibiliteit, dossierkennis en management skills zijn onontbeerlijk om dit soort samenwerking een succes te maken. Dit alles betekent ook dat communicatievaardigheden voor een maintenance manager erg belangrijk - maar jammer genoeg ook vaak ondergewaardeerd - zijn.

Hij/zij moet vlot kunnen communiceren met techniekers, collega managers, toeleveranciers en directie. Niet te vergeten hierbij is dat communiceren zich niet beperkt tot praten, maar dat ook kunnen luisteren essentieel is.

Een wijsheid die ook binnen total quality management sterk benadrukt wordt.

Het wordt stilaan duidelijk dat persoonlijk time management noodzakelijk is en dat stressbestendigheid geen overbodige luxe is. En uiteraard moet hij/zij een uitstekende 'problem solver' zijn die in staat is tot 'critical thinking' om innovatieve, creatieve oplossing voor problemen - of anticiperend op potentiële problemen - voor te stellen (dat was een aardig aantal buzzwords in één zin).

Er mag ook niet vergeten worden dat de professionele wereld van de maintenance manager (en niet alleen van de maintenance manager trouwens) een steeds grotere mate van noem het volatiliteit vertoont. Product-service systems (power-by-the-hour bv.) nemen steeds meer de plaats in van het oude kopen van een machine en dan zelf onderhouden.

Predictief en prognostisch onderhoud dienen zich aan als kandidaat-vervanger voor het vertrouwde preventief onderhoud. Door technologische (r)evoluties als 3D-printing van wisselstukken doemen aan de horizon nieuwe business modellen op.

De automatisatietrend in productie zet zich voort. Werkplaatsen zijn/worden trouwens ook niet langer ingenomen door enkel robots of door enkel mensen, maar zijn in toenemende mate collaborative work places waar robots en operatoren naast elkaar werken, met alle veiligheids- en andere eisen van dien.

Gelukkig zijn er dingen zoals de ISO 55000 die proberen een houvast inzake degelijk maintenance/asset management te bieden. Dat neemt niet weg dat de maintenance manager (M/V) vandaag en in de toekomst een ware duizendpoot, zeg gerust super(wo)man, moet zijn.

Maar is er is een lichtpunt. Om het met de woorden van William Shakepeare (1564-1616) te zeggen: «It is not in the stars to hold our destinity but in ourselves».


Liliane Pintelon is professor aan de KU Leuven. Ze is auteur van o.a. het boek 'Asset management: the maintenance perspective'.