Intrum Justitia: ’phishing e-mails in onze naam niet openen!”

Incassobureau Intrum Justitia in Gent waarschuwt voor een hele reeks e-mails die sinds enkele maanden frauduleus in zijn naam worden verzonden.

Trefwoorden: #EDF Luminus, #frauduleus, #GymStudio, #intrum justitia, #KPN Telecom, #malware, #Mobistar, #phishing, #total, #TransIP Domein Registratie, #Vodafone Libertel

Lees verder

nieuws

( Foto: Intrum Justitia )

ENGINEERINGNET.BE - Iedereen krijgt er vroeg of laat onvermijdelijk mee te maken: de zogenaamde "phishing" e-mails. Dat zijn e-mails die ogenschijnlijk in naam van bepaalde organisaties of bedrijven naar nietsvermoedende bestemmelingen worden verzonden met bijvoorbeeld de dringende eis in de kortste keren een betaling te verrichten.

Zo was de afgelopen maanden bijvoorbeeld het chemieconcern Total al aan de beurt (zie leestip onderaan), maar ook het incassobureau Intrum Justitia uit Gent waarschuwt voor frauduleuze mails in zijn naam.

Bij deze laatste gaat het om aanmaningen tot betaling van achterstallige facturen in naam van GymStudio, Mobistar, TransIP Domein Registratie, EDF Luminus, Vodafone Libertel en KPN Telecom.

Zelfs de federale politie ontsnapt de dans niet: "Op 23/04/2015 werden wij geïnformeerd over een fraudegeval. Ditmaal over een fictieve 'Opgelegde administratieve sanctie' van de Federale Politie", aldus het bureau.

"Via deze e-mails proberen oplichters uw persoonsgegevens in handen te krijgen en/of schadelijke software op uw computer te installeren", laat het bureau weten. "We hebben klacht ingediend bij de bevoegde gerechtelijke instanties".

"Als u een e-mail zoals in onderstaand voorbeeld ontvangt (zie leestip onderaan), doet u er best aan deze te negeren en NIET te klikken op de aanwezige linken!"

Wat we dus ook niet gedaan hebben toen op de redactie - voor de derde maal - een verdacht bericht in de mailbox viel (foto). De mail was overigens al gemarkeerd als phishing-bericht.