Wallonië wil oude watermolens nieuw leven inblazen

De Waalse regering wil de productie van elektriciteit door waterkracht stimuleren. Dat zegt Waals energieminister Paul Furlan (PS).

Trefwoorden: #energie, #Lac de Doyards Vielsalm, #oude watermolen, #Paul Furlan, #stuwdam, #stuwmeer, #waalse regering, #Wallonië, #waterkrachtcentrale van Hun

Lees verder

Nieuws

( Foto: Jean-Pol Grandmont - Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE – Hij deed die uitspraak tijdens een bezoek aan de waterkrachtcentrale van Hun in de provincie Namen. Naast nieuwe stuwen op de bovenloop van de Maas en de benedenloop van de Samber en de Ourthe rekent Furlan erop meerdere honderden sites op onbevaarbare waterlopen te kunnen herwaarderen.

Zo wil hij de stuw van het Lac de Doyards in Vielsalm – in de provincie Luxemburg– upgraden om er jaarlijks 650 MWh elektriciteit te kunnen opwekken. Verder heeft hij oude watermolens op het oog. De Waalse overheid zal kandidaat-investeerders financieel bijspringen.

"Maar zonder te vervallen in de vroegere uitwassen van de steun aan zonne-energie," onderstreepte Furlan. De huidige jaarlijkse hydro-productiecapaciteit in Wallonië bedraagt 360 GWh.

Furlan wil dit tegen 2030 met 100 GWh optrekken.