Populariteit technologiestudies lijkt zich te bevestigen

In welgeteld één week kwamen er niet minder dan 927 inschrijvingen voor hogere technologiestudies in Vlaanderen bij. Alleen de burgerlijk ingenieurs blijven achter.

Trefwoorden: #agoria, #generatiestudent, #hoger onderwijs, #student, #technologie, #technologiebarometer, #universiteit

Lees verder

HR

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Tot vandaag hebben al 5.509 jongeren zich ingeschreven voor de richtingen master en professionele bachelor ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen. Een week geleden waren dat er nog 4.082.

Dat vertelt ons de technologiebarometer van Agoria. De techfederatie volgt al voor het vijfde opeenvolgende jaar dagelijks de inschrijvingen voor technologiestudies op. Universiteiten en hogescholen leveren de cijfers.

Op dezelfde datum van vorig jaar waren er zeven percent minder inschrijvingen. Aan het einde van de rit werd afgeklokt op 8.151 generatiestudenten.

Dat was toen al een record, maar de hoop leeft dat het dit jaar nog hoger zal gaan. "9.000 is het minimum dat elk jaar nodig is om op termijn alle technologische knelpuntvacatures op de arbeidsmarkt in te vullen".

Opvallend is de groeiende belangstelling van vrouwelijke studenten. “De master industriële wetenschappen trekt na een trage start meer studenten aan, met een opvallende stijging van het aantal vrouwen (+22%). Het aantal studenten ‘burgerlijk ingenieur’ ligt tot nu wel nog lager dan vorig jaar,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

De hamvraag is uiteraard of de trend zich zal bevestigen. Het inschrijvingsgedrag aan universiteiten en hogescholen is wispelturig en afhankelijk van veel externe factoren. Maar het gaat alvast in de goede richting.


IN DETAIL
Voor de studie ‘industrieel ingenieur’ staat de barometer in positief (+3%), voor de burgerlijke ingenieurs is echter nog een inhaalbeweging nodig (-13%). Bij de professionele bachelors ICT (+15%) en technologie (+11%) worden dubbele groeicijfers genoteerd.
Het aandeel vrouwen staat nu op 12 procent, een stijging met 2%. Er schreven zich tot nu bijvoorbeeld al 67% meer vrouwen in voor een professionele bachelor technologie. Dat zijn er al evenveel als vorig jaar voor het volledige academiejaar.